Gigaberuházást valósított meg a MOL Tiszaújvárosban

Átadták a MOL 1,3 milliárd euróból megvalósított tiszaújvárosi poliol komplexumát, amely évente mintegy 200 000 tonna poliolt állít majd elő. 

2024. május 14., 16:31

Szerző:

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja ünnepélyes keretek közt avatta fel a létesítményt – írja a Portfólió.

A poliol üzem a MOL csoport valaha volt legnagyobb beruházása

Ünnepélyes keretek között átadták Mol tiszaújvárosi poliol komplexumát - az eseményen Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a poliol üzem a Mol csoport valaha volt legnagyobb beruházása, amely révén a MOl lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet–Európában.

Hernádi arra is rámutatott az üzem átadása során, hogy a vállalat tiszaújvárosi beruházása az újkori Magyarország egyik legnagyobb fejlesztése.

„Visszatettük Tiszaújvárost az európai vegyipar térképére, itt épül a régió egyik legjelentősebb ipari központja. A beruházás a gazdaság katalizátora tud lenni és hazánk ipari versenyképessége is erősödik” – mondta Hernádi.

A hivatalos ünnepségen Orbán Viktor is megszólalt, aki többek között kiemelte: a Mol a Poliol Komplexum megvalósításával nemcsak feljebb lépett a termelési láncban, hanem ő maga vált teljes termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban egy olyan vegyipari komplexumot hozott létre, amelyben a megtermelt és feldolgozott nyersanyagot késztermékké alakítja úgy, hogy közben még a szállítmányozásban is érdekelt.

Orbán Viktor neszélt arról is, hogy szerinte Hernádi Zsolt Mol vezérigazgató „elévülhetetlen” érdemeket szerzett a társaság élén. Azt mondta: „mi is nemzezi szinten csökkenteni akarjuk a függőségeinket, ebben a Mol is segítségünkre van azzal, hogy például új földgáz és kőolaj lelőhelyeket fedez fel Magyarországon” – írja a 24.hu. Ezután úgy fogalmazott:

„Alig várjuk, hogy a Mol vezérigazgatójára úgy tekinthessünk, mint a magyar Jockey Ewingra.”

Mi is az a poliol?

A poliol az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyagok közé tartozik, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A poliéter-poliolok piaca mind világ-, mind pedig közép-európai viszonylatban is dinamikusan fejlődik a MOL szerint, a keresletük világszinten jelentősen növekszik és a piaci előrejelzések alapján ez a bővülés hosszú távon is megmarad.

A növekedés fő motorját az adja, hogy a poliolok az egyik fő alapanyagai a poliuretánoknak, melyek az egyik legszélesebb körben alkalmazott műanyagok. Poliolból gyártott poliuretánra van szükség:

  • az ágybetétek, a matracok, a kanapék és fotelek kényelmes ülőfelületét biztosító habszivacsok, valamint a hűtők szigeteléséhez szükséges kemény habok gyártásához.
  • az építőiparban használatos szigetelőanyagok készítéséhez, legyen szó egy épület homlokzati vagy egy csővezeték szigeteléséről;
  • a barkácsboltokból ismerős tömítők és ragasztók, valamint a futócipők rugalmas gumitalpának előállításához is.

Csúszott a beruházás

A MOL, a thyssenkrupp és az Evonik IP még 2017 nyarán írta alá a licencszerződést, a komplexum alapkövét pedig 2019 szeptemberében tették le. A legfontosabb egységek 2019 és 2020 között, főként vízi úton érkeztek meg, utána készültek el a komplexum üzemei: a hidrogén-peroxid, a propilén-oxid, a poliol és a propién-glikol üzem. A négy fő üzemegység mellett kísérleti poliolüzem, minőségbiztosítási labor és egy százhalombattai Kutatás-Fejlesztési Központ is épült, olvasható a vonatkozó közleményben.

2020 tavaszától a koronavírus jelentősen megnehezítette a projekt megvalósítását, ugyanis a logisztikai és értéklánci tevékenységeket korlátozták az ebben az időszakban életbelépő lezárások és korlátozások. A MOL eredetileg 2021 második felére tervezte a beruházás befejezését, ez azonban tolódott 2022 második felére, majd hosszabb szünetet követően érkezett idén februárban a hír, hogy a társaság 2024 első felére tervezi befejezni a tiszaújvárosi üzem építését. A késedelem miatt a beruházási ráfordítás végül 1,3 milliárd euróra nőtt az eredeti 1,2 milliárd euróhoz képest.

A magyar kormány 131,5 millió euróval segítette a projektet: egy 93,6 millió eurós, a beruházás üzembe helyezését követően igénybe vehető társasági adókedvezménnyel és egy 37,9 millió eurós, egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatással.

(Kiemelt képünk: Tiszaújváros, 2024. május 14. A Mol Poliol Komplexum Tiszaújvárosban az átadás napján, 2024. május 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)