Augusztusra beüt az üzemanyaghiány a MOL vezérigazgatója szerint

Le fog állni a százhalombattai finomító és a jelenlegi helyzetben nem tudnak előre dolgozni – árulta el a Hernádi Zsolt. A MOL-vezér szerint régen túl vagyunk azon a ponton, ahol még tartható lenne a 480 forintos ársapka.

2022. július 10., 20:50

Szerző:

Régen túl vagyunk azon a ponton, ahol még tartható lenne a literenkénti 480 forintos ársapka

– mondta Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója a Heti Naplóban, amiről az ugytudjuk.hu számolt be. Hernádi szerint az árak befagyasztása csak növelte a fogyasztást, ehhez társul, hogy Ukrajában megsemmisítették a finomítókat, Schwechaton leállt a finomító és Pozsonyban is problémás a finomítás.

A MOL vezér beszélt arról is, hogy az import megszűnt, egyedül az ÖMV hoz be a saját kútjaihoz üzemanyagot, a benzinkutakon kapható dízel üzemanyag 15 százaléka eddig is import volt.

A cégvezető felhívta a figyelmet, hogy augusztusban a százhalombattai finomító részleges leállása miatt – amire karbantartás miatt lesz szükség – biztos, hogy hiány fog fellépni.

Ilyenkor ugyanis előre szoktak termelni, azonban az a szokásos mennyiség mindössze harmada áll rendelkezésre, ezért biztos, hogy az állami stratégiai készlethez is hozzá kell majd nyúlni – tette hozzá Hernádi.

Hernádi arról is beszélt, hogy az üzemanyagárak emelkedése nem a háborúval kezdődött, már azelőtt is folyamatos volt a drágulás. 

(Benzinkút az Golgota téren, Budapesten, 2022. január 19-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.