Szerdán többnyire napos időjárás vár ránk, ám vészjelzést adtak ki

Gomolyfelhős, napsütéses időjárásban lesz részünk szerdán, ámdélután délnyugat felől megnövekszik a magas szintű felhőzet, elsőfokú vészjelzés van érvényben.

2024. május 14., 16:54

Szerző:

Este a gomolyfelhők összeesnek, a dél-alföldi csapadékgócok megszűnnek, éjszakára a legtöbb helyen kiderül az ég. Hajnaltájt kis eséllyel a délkeleti határra sodródhat be egy-egy zápor. Szerdán gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, délután délnyugat felől megnövekszik a magas szintű felhőzet. Helyenként – nagyobb eséllyel a Dunától keletre – valószínű zápor, zivatar. Kedden kevés, szerdán már több helyen megélénkül a keleties szél. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak – írja a HungaroMet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 22 és 24 fok között várható.

A kontinens döntő részének időjárását az Észak-Európa felett elhelyezkedő anticiklon határozza meg. Emiatt nagyrészt nyugodt, napos, száraz az idő. A Fekete-tengernél, valamint a Brit-szigetek térségében örvénylik egy-egy ciklon, utóbbi hosszan elnyúló hidegfrontja mentén többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt 24 órában.


A magasnyomás peremén az Alpok térségében, valamint a Kárpát-medence délnyugati részén szintén nedvesebb léghullámok alakítják az időjárást, ott is előfordul csapadék, néhol kiadós mennyiségű is. Az anticiklon peremén szerdán némileg nedvesebb levegő érkezik, emiatt helyenként előfordulhat zápor, zivatar.

Szerdán fronthatás nem terheli az arra érzékenyek szervezetét.

Elsőfokú vészjelzést adtak ki

Szerdán a déli óráktól, kora estig, estig elsősorban az Észak-Alföldön, az Északi-középhegységben vagy annak előterében, illetve kisebb területen délkeleten zivatarok valószínűek, amelyekből néhol viharos (~55-65 km/h) széllökés, esetleg apró szemű jég kialakulhat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MAILAI via Pixabay)