Kis hírek

2019. június 10., 17:13

Szerző:

 Felelős értelmiség  Zászlót bontott a Felelős értelmiség elnevezésű, főleg konzervatív közéleti személyiségekből álló csoportosulás, amelyből az Index szerint akár új centrista párt is születhet. A közösség fő szervezője, Pálinkás József, Orbán Viktor egykori minisztere a hvg.hu-nak azt mondta, pillanatnyilag nincs szó pártalapításról, de fél év alatt szeretnének felépíteni egy olyan mozgalmat, amely intellektuálisan hat a magyar társadalomra.

 Úzvölgyi botrány  A román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető – ez derült ki abból a többszöri telefonos egyeztetésből, amelyet Teodor Melescanu román külügyminiszter és magyar kollégája, Szijjártó Péter folytatott az úzvölgyi helyzetről. Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki, és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. A múlt héten incidens történt, miután több ezer román megemlékező érkezett az emlékmű felszentelésére, de ezt a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni. Írásunk a 28. oldalon.

 Euró  Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek, annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon – így reagált Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő kérdésére, hogy mit tanácsol a vakációzni vágyó magyaroknak, mikor vásároljanak eurót 325 forintos árfolyam mellett.

 Nagy-Magyarország  Szlovénia elítéli a magyar kormány hivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületeket sajátítottak el Magyarországtól. A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán azt írta, a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.

 Szivárványos zászló  Ellopták a szivárványszínű zászlót a zuglói polgármesteri hivatal homlokzatáról az éjszaka leple alatt – írta közösségi oldalán a polgármesteri hivatal. A zászló a Budapest Pride Fesztivál megnyitója kapcsán került ki az épületre. Az eltűnt zászlót később pótolták, Karácsony Gergely polgármester pedig feljelentést tett a rendőrségen.

 Bosszúhadjárat  Felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Bige László cégtulajdonos, az egyik leggazdagabb magyar azt mondta, ha a közeljövőben nem rendeződik a helyzet, be is zárhatják a 250 család megélhetését biztosító üzemet. Szerinte személyes bosszúhadjárat folyik ellene, és azt is tudja, hogy ki áll a háttérben. Már tavaly novemberben nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyárban, nyomozást is indítottak a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanújával.

 Újabb jelöltek  Kálmán Olga televíziós újságíró a Demokratikus Koalíció támogatásával, de független jelöltként elindul a budapesti főpolgármester-választáson. Ennek első lépéseként megméreti magát az ellenzéki előválasztáson. A hírt az érintett és Dobrev Klára megválasztott EP-képviselő közösen jelentette be. Ugyancsak aspirál a főpolgármesteri tisztségre Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának elnöke is. Írásunk a 6. oldalon.

 Hajléktalansors  Nem Alaptörvény-ellenes a hajléktalanok közterületről kitiltása az Alkotmánybíróság szerint. A testület elutasította a tilalmat kimondó rendelkezéseket támadó bírói indítványokat. Ugyanakkor kimondta, hogy a támadott szabálysértési szankció csak akkor alkalmazható, ha a hajléktalan ember elhelyezése az ellátórendszerben igazolhatóan biztosított volt a cselekmény elkövetésekor.

 Grand Slam-győzelem  Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic nyerte meg a női párosok versenyét a párizsi Grand Slam-tornán, miután a vasárnapi döntőben 6:2, 6:3-ra legyőzték a kínai Tuan Jing-jing–Cseng Szaj-szaj-kettőst.