Betelepülők szemével

2020. október 1., 22:58

Szerző:

Tóth Gábor Ákos sikeres regényformát talált magának. Az Édesvízi mediterrán immár öt részes könyvsorozatában a toszkán és provanszi élményregények mintájára mesél a Balatonról, amibe beleszerelmesedett, és az ottani emberek, táj, ételek megmutatásán keresztül akár egész Magyarországot „modellezi.”

Ezúttal, hasonló módon, az Őrség van soron, a Forrásvidék-sorozatban, amelynek már második kötete jelent meg A kúthelyi gyémánt címmel. A szerző a ponyva és a magas irodalom határán lavíroz. Sodró mondatú, alapvetően szórakoztató, fanyar humorú könyveket ír, amelyek telis-tele vannak találó megfigyelésekkel, szarkasztikus megjegyzésekkel, a környezet hiteles lefestésével, egyedi, sajátos figurákkal, jó fazonokkal. Remek érzékkel belülről és kívülről is láttat mindent, mert a Balatonról regélő műveiben egy öröksége miatt Amerikából hazaérkező, és végül itt letelepedő férfi tekintetén keresztül nézzük a világot. Átélhetjük mennyire gyüttmentként kezelik, milyen pokoli nehezen akarják – francia származású feleségével együtt – befogadni. Ő pedig rácsodálkozik arra, amit nem szokott meg, hogy például a mesterembereknek eszük ágában sincs betartani a szavukat, vagy a hivatalok milyen fafejűen packáznak vele.

„Véletlenül” az Őrségben is ugyanez a helyzet. Oda egy Kubában, magyar apától született pasas érkezik, aki az első kötetben kőolajat keres a papa által ráhagyott földön. Rájön, hogy az nincs, de palackozható ásványvizet talál, ezt igyekszik a második részben kiaknázni, és ezzel párhuzamosan iparkodik letelepedni. A csaknem rezervátumszerűen élő közösség azonban összezár ellene. Jövetele miatt az állóvíz felbolydul, viharossá válik. Az unalmasnak tűnő falu megelevenedik. Valóságos televény. Elképesztő alakokat ismerhetünk meg. Végül Leo gyereket vár egy befolyásos, gazdag család lányától. A zárlatban, dupla csavarként, az esküvő után befut Oaks, az Édesvízi mediterrán sorozat főhőse, aki borászattal foglalkozik. Szőlőnek való területet keres. Ez sejteti, hogy a következő kötetben a két történet valószínűleg egymásba kapcsolódik.

Tóth Gábor Ákos bírja fantáziával, nem fogy ki a szuflából. / Bóta Gábor

(Tóth Gábor Ákos: A kúthelyi gyémánt, 21. Század Kiadó)