Öt forintért árulja praxisát egy vidéki gyermekorvos, de az senkinek sem kell

Garda Károly gyermekorvos bár 5 forintért árulja praxisát, még így sem tudja azt eladni, pedig 50 év után már nyugdíjba menne.

2024. május 12., 14:33

Szerző:

Garda Károly gyermekorvos fillérekért, azaz 5 forintért sem tudja eladni praxisát, pedig 50 év után már nyugdíjba menne – derült ki az RTL Híradójából. A gyermekorvos elmondta, gondolta majd átadja helyét a fiataloknak. 

Annak idején úgy gondoltam, hogy ötven év után, mikor leteszem a lantot, átadom majd a fiatal kollégáknak a praxist

– idézte fel a műsorban a 75 éves háziorvos, aki jelenleg nagyjából 1100 gyermek egészségéért felel. Nem így történt: február óta nem találja az utódját.

Kovács Péter, Vép polgármestere közölte: nemcsak a jelképes összegű gyermekorvosi praxis, hanem egy felújított rendelő és egy szolgálati lakás is várná a fiatal szakembert. Mivel azonban nincs jelentkező, a szülők már más településeken is érdeklődnek, hova vihetnék a gyerekeiket, csakhogy máshol sincs rendelés a környéken.

Az orvosi kamara háziorvosi tagozatának vezetője szerint nem egyedi a probléma. Keczéry Attila az RTL Híradójának elmondta: az elmúlt években hirtelen megnőtt a megüresedő praxisok száma, a legrosszabb pedig éppen a gyermekorvosoknál a helyzet, ott gyakorlatilag senki nem talál utódot magának. Szerinte az alapellátási rendszer tíz év múlva összeomolhat, ha a kormányzat nem lép.

Nem csak a házi gyermekorvos hiány okoz problémát

Persze nem csak a háziorvosok körében rossz a helyzet. Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, nincs elég neurológus a ceglédi Toldy Ferenc kórházban, ezért a budapesti Bajcsy-Zsilinszky és a Jahn Ferenc Kórházakból rendelnek ki orvosokat. A hírt megerősítette a három érintett kórházat irányító Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója, Fodor Attila, aki hozzátette:

a ceglédi kórház jelezte, hogy „átmeneti humánerőforrás-hiány” miatt nehézségekbe ütközik a neurológiai ellátás, ezért kért – és kapott – segítséget. 

Ennek megfelelően június 30-ig a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetből összesen – heti váltásban – napi 1-1 fő működik közre a ceglédi neurológiai ellátásban.

Csakhogy az orvosokat csütörtökön értesítették az átvezénylésről, és péntekre kellett leadni a listát arról, ki melyik időszakot tudja vállalni május 15-től. Az ilyen gyors tempó viszont problémás, hiszen az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendelete azt írja, a kirendelés előtt legalább 10 munkanappal írásban kell tájékoztatni az érintettet.

Itt viszont nem maradt ennyi idő. 

Emellett az intézkedés azért is problémás, mert a ceglédi neurológiai osztály az úgynevezett egyes progresszivitási szinten működik, addig a Bajcsy-Zsilinszky a kettesen, a Jahn Ferenc pedig a hármason. Ennek lényege, hogy minél magasabb a szint, annál komolyabb eseteket lehet/kell ellátni az adott intézményben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

2024. június 25., 13:43

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.