Intenzív influenzától tartanak a gyermekorvosok

Az influenza terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak – a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás, amit októberben érdemes beadatni.

2022. október 13., 11:51

Szerző:

Az elmúlt években a korlátozások, a kötelező maszkviselés miatt az influenza enyhébb volt, de idén várható, hogy intenzívebben fog visszatérni. A gyermekek és serdülők beoltása a leghatékonyabb módja az influenzás megbetegedések megelőzésének, mivel az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak – hívta fel a figyelmet a 168.hu-hoz eljuttatott közleményében Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki szerint a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, mivel az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban, így az influenzavírus terjesztésében is kiemelt szerepet játszanak.

Októbertől várható az influenza

Az influenzaszezon általában október végén, november elején kezdődik, de a gyermekorvosok tájékoztatása szerint már most is egyre többen jelentkeznek a háziorvosoknál influenzaszerű tünetekkel. Ebben szerepet játszik a hűvösebb, csapadékosabb idő is, hiszen az őszi időszakban a vírus- és bakteriális fertőzések száma is megnő.

A közlemény szerint a veszélyeztetett csoportokba az öt éven aluli gyermekek, valamint kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők és a 65 éven felüliek tartoznak.

Az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek), a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a betegség felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelések nagyjából 80 százalékáért.

A gyerekek könnyebben fertőznek

Korábbi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, ők akár tíz napnál tovább is fertőzhetnek, sőt, a kisgyermekek már több nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust. A gyermekek megfertőződése azt is jelenti, hogy nem csak saját korcsoportjukban, hanem a családokban, közösségekben is egyre könnyebben, és egyre több embert megbetegítve terjedhet a vírus.

Kevesen oltatnak

Az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás, és mivel a vírus megjelenése október végén, november elején várható, a védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban, tehát október közepén javasolt beadatni a gyermekek számára.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete aggódik, mert Magyarországon még mindig sokan nem veszik komolyan az influenza elleni védekezés fontosságát: egy tavalyi kutatás szerint a magyarok kevesebben oltatják be gyermekeiket, mint saját magukat – összesen 27 százalékuk szokta legalább néha kérni gyermekének a vakcinát. Sokan félnek a lehetséges mellékhatásoktól is, de az injekciós tűtől való félelem is előkerült, a szülők 7 százaléka ezért nem oltatja gyermekét.

Biztonságos az oltás, és tű sem feltétlenül kell

„A mellékhatások tekintetében azt tudom mondani, hogy az itthon forgalomba kerülő vakcinák hatékonyak és biztonságosak, itthon nem fordult elő a készítményekhez köthető súlyos biztonságossági esemény. A gyerekek számára pedig tavaly óta Magyarországon is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, aminek beadása semmilyen kellemetlenséggel nem jár” – hangsúlyozta Dr. Havasi Katalin.

A háziorvos rámutatott, hogy a gyermekek oltásának elsődleges célja önmaguk védelme a fertőzéssel és annak szövődményeivel szemben, azonban az ő immunizálásuk – magas százalékban oltott populáció esetén – más korcsoportokban és magas kockázatú csoportokban is közvetett védelmet nyújt, az egész társadalomban csökkenthetőek a megbetegedéses esetek, a kórházi kezelések és a halálozások száma is.

(Fotó: Shutterstock)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.