Orbán Viktor nem érzi problémának, ami a Liu testvérekkel történt

Orbán Viktor szíve nem fáj a Liu testvérekért, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának.

2024. május 12., 14:08

Szerző:

„Van itt velünk két sportoló, akik magyar színekben szereztek két olimpiai aranyérmet, de most már kínai színekben versenyeznek. De nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának” – fogalmazott a Liu testvérekről Orbán Viktor miniszterelnök egy fogadáson, melyet Hszi-Csin ping ittlétekor szerveztek, és a Liu testvérek is jelen voltak rajta. A magyar kormányfő Facebook oldalán megosztott videó szerint a sportolók még kezet is fogtak a kínai elnökkel és a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor kedélyes kijelentése meglepő, hiszen a Liu fivéreknek semmi okuk nem lenne arra, hogy kezet fogjanak vele. Hiszen mint ismert, óriási vihart kavart a magyar sport- és közéletben 2022 novemberében, hogy a két rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltást kezdeményezett, amihez a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását is kérték, azaz a folyamatot hivatalos utakra terelték.

Ezt a MOKSZ később úgy reagálta le, hogy kijelentették: elengedik a Liu testvéreket, ha visszafizetik azt a pénzt, amit a távozásukat megelőző három évben rájuk költöttek: az edzőtáboraikra, a felkészülésükre és a versenyeztetésükre. Ez nagyjából 200-300 millió forintot jelentett.

Orbán nem először büszke arra, amihez semmi köze

Magyarország mindig is a Duna-menti futballkultúra része volt, és bár a horvátok sikere persze a horvátoké, egy kicsit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogy ha most a horvát zászlót is kell a magasba emelni.  Én most teljes szívvel szurkolok, nem csak azért, mert a horvátok a barátaink és a szomszédaink, hanem mert azt a futballkultúrát képviselik, amelyhez mi is tartozunk, még ha ma nem is érjük el, sőt, meg sem közelítjük azt a szintet, amire a horvátok képesek. De azért ez mégiscsak a mi kutyánk kölyke

jelentette ki a magyar miniszterelnök 2018-ban, amikor a horvátok világbajnoki döntőt játszhattak Franciaország ellen. A mérkőzésen szomszédaink ugyan hatlmasat küzdöttek, de végül a mérkőzést 4-2 arányban elveszítették. A miniszterelnök amúgy ezen a világbajnokságon eredendően Perunak szurkolt, de miután ők már két forduló után biztos búcsúzói voltak a versenynek, ezért a kormányfő új kedvencet volt kénytelen találni magának. Ezután esett a választása a horvát válogatottra, akiket a végső győzelemre is esélyesnek tartott.

(Képünkön (b-j) Orbán Viktor, Hszi Csin-ping és a Liu testvérek. Forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala)

A harmadik olimpiájára kijutott Kovács Zsófia felemáskorláton volt érdekelt, de a csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően megsérült a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde. Így elúszott számára az olimpia.