A Liu testvérek saját zsebből fizetnek, ha a szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez

A Liu testvérpár nem ért egyet a Magyar Korcsolyázó Szövetség követelésével, de annyira bizonytalannak érzik a sport jövőjét, hogy készek megfizetni a világversenyeken való részvételük költségeit, hogy a szövetség jóváhagyja az országváltási kérelmüket. 

2022. november 17., 10:44

Szerző:

Liu Shaolin Sándor testvérével, Liu Shaoanggal közösen adott interjút a Nemzeti Sportnak, amiben elmondták, hogy a bizalomvesztés és a bizonytalanság miatt döntöttek úgy, hogy országváltást kezdeményeznek a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnél.

„Amikor megtudtuk, hogy a Magyar Országos Korcsolyázószövetség nem tartja együtt az edzői stábot, aggódni kezdtünk. Egyre bizonytalanabbá vált a helyzetünk, és ennek nem örültünk” – mondta Liu Shaolin Sándor. Hozzátette: miután megtudták, hogy nem marad változatlan a stáb, többször is egyeztettek a szövetséggel, abban a reményben, hogy elérhetik az eddigi edzők megtartását. Ezek a megbeszélések azonban nem jártak sikerrel, sőt, azt tapasztalták, hogy „a szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra, nincs megoldva – vagy legalábbis nem az előző években megszokott színvonalon – a csapat irányítása, nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára.”

A testvérpár a sportot helyezi minden más elé, és céljuk az, hogy továbbra is a világ legjobbjai legyenek, és erre akkor van lehetőségük a jövőben, ha országot váltanak. 

„Úgy véljük, a múltban megtettünk mindent a sikerekért, azért, hogy dicsőséget hozzunk az országnak, ezért is szeretnénk, hogy az elválásunk problémamentes legyen” 

– mondta Shaoang. Bár a Liu testvérek szerződése március 31-én lejárt, a MOKSZ még nem mondott le a világversenyek részvételi költségeinek megtérítéséről.  Shaolin azt mondta, hogy úgy határoztak a testvérével, hogy ők maguk állják ezeket a költségeket, még akkor is, ha nem értenek egyet vele, és „a rövid pályás gyorskorcsolyázás nemzetközi történetében sincs példa hasonlóra.” Végül kiemelte: nem kis összegről van szó, ezért időre van szükségük ahhoz, hogy maradéktalanul rendezzék a költségeket. A testvérpár úgy érzi, mindent megtettek azért, hogy minél sikeresebb legyen a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás, és mindig jó érzésekkel gondolnak majd vissza a Magyarországon töltött időszakra.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. február 18.
Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, miután hazaérkeztek a pekingi téli olimpiáról 2022. február 18-án. MTI/Illyés Tibor)