A lakás intim területei

A fürdőszobát a lakberendezők minden lakás intim zónájaként kezelik, s ez egyben azt is meghatározza, hol és hogyan kell elhelyezni egy bizonyos lakókörnyezetben.

2020. március 12., 14:32

Szerző:

Többszintes házakban a közösségi és intim zóna viszonylag könnyen elkülöníthető egymástól: a családi és társasági élet a földszinten, a hálószobák és a fürdő az emeleten kapnak helyet. Ebből adódóan célszerű, hogy a fürdő elsősorban a háló-, a vendég- és a gyerekszobával legyen közvetlen kapcsolatban. A földszinten elegendő egy vécé és egy kézmosó, esetleg zuhanyozó részére kialakított kisebb fürdőszoba. Hasonló elvek szerint célszerű kialakítani az egyszintes, illetve a társasházi lakások helyiségkapcsolatait is.

Egy rosszul berendezett vagy helytelenül megtervezett fürdőszoba alaposan megkeserítheti a lakók életét. A berendezés összeállításakor számba kell venni, hány tagú és milyen életkorú családtagok igényeit kell összehangolni. A ma épülő lakásokban, családi házakban már igyekeznek megoldani, hogy külön legyen a kizárólag tisztálkodásra szolgáló fürdőszoba és a vécé, de a népesebb családokban érdemes a fürdőszobában is helyet találni egy vécének, ami különösen a család reggeli készülődésekor tehet jó szolgálatot. Az egyre divatosabb dupla mosdó is ezt a célt szolgálja, bár vannak családok, ahol erről megoszlanak a vélemények, mert ki-ki jobban szereti, ha a reggeli készülődés során csak az övé a fürdőszoba.

A berendezés kialakításakor nagyon fontos szempont legyen a tárolás megoldása. Ahol kevesebb hely áll rendelkezésre, ott a mosdó alatt is lehet helyet találni egy-egy kisebb szekrénynek, a kád körüli rakodófelületet is ki lehet okosan használni, a tükör mellett is elférnek polcok, szekrénykék.

A lakberendezők azt tanácsolják, mielőtt birtokunkba veszünk egy új lakást, nagyobb figyelmet szenteljünk a fürdőszoba alaprajzának és az ott elhelyezendő szaniterek „bekottázásának”, mint annak, hova és milyen kanapé kerüljön a nappaliba. A fürdőszoba esetében nagyon fontos, hogy méretarányos alaprajz alapján fogjunk neki a bevásárlásnak. Ebben az esetben nemcsak arra van szükség, hogy felskicceljük a méreteket és a falak találkozását, hanem célszerű feltüntetni a falak vastagságát, a kisebb-nagyobb kiszögelléseket, az ablakok, ajtók pontos helyét, méretét, nyílási irányát, a párkányok magasságát is. Nem szabad kihagyni az esetleg már kialakított víz- és csatornakiállások helyét sem.

Akkor jó a térszervezés, ha egyes berendezési tárgyak előtérbe kerülnek, mások, mint például a vécé, szemérmesen elrejtőznek a szemünk elől. A különféle válaszfalak ebben a helyiségben nemcsak a vécé és a bidé elrejtését szolgálhatják, hanem eltakarhatják az esetleg szükségből idetelepített vízmelegítőt, mosógépet is.

Még néhány nagyon fontos dologra érdemes figyelmet fordítani. Vegyük számításba a családtagok testméreteit is, mert a szabványostól eltérően más magasságba kell helyezni a tükröket, a mosdókat olyan helyen, ahol a használók mondjuk az átlagosnál magasabbak, és fordítva. Nem szégyen elővenni a centimétert, és lemérni, mekkora a távolság a két kezünk között, ha kitárjuk a karunkat, mert ebből azonnal kiderül, mennyi helyre van szükség ahhoz, hogy a kádban állva kényelmesen megtörölközzünk.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyes berendezési tárgyak méreteit sem. Ennek a szabályai is az emberi test méreteiből és az egyes mozdulatok térigényéből következnek. Például ha karba tett kézzel állunk, akkor 90 centi helyre van szükségünk ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk mondjuk a zuhanyfülkében vagy ha két mosdót tervezünk egymás mellé. De ezek az adatok akkor is fontosak lehetnek, amikor a vécének kell helyet találnunk: az az optimális, ha ülő helyzetben legalább 90 centi áll rendelkezésünkre.

Az ergonómia szabályaira akkor is gondolni kell, amikor kialakítjuk a fürdőszoba közlekedési terét, törülközéskor, hajszárításkor ne akadjunk bele semmibe, a szekrények ajtaját ki lehessen nyitni anélkül, hogy bármibe beleütköznének, és ha ki akarunk venni valamit, hátralépve ne ütközzünk bele a kád szélébe.

Nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő világításának kialakítása. Jó szolgálatot tehetnek a szórt fényű mennyezeti lámpák, de mellettük szükség van úgynevezett helyi vagy célvilágításra is, például a tükrök mellett, bár manapság egyre divatosabbak a bútorokba vagy azokra szerelhető, elsősorban hangulati célokat szolgáló led-világítások. Mindennél fontosabb azonban az üzembiztonság: a vizes helyiségekben szigorú szabványok írják elő, hová lehet világítótestet elhelyezni, a kapcsolókat, a dugaljakat páratűrő érintésvédelemmel kell ellátni. / Somfai Péter