A Kelet Madonnája

2018. május 29., 08:42

Szerző:

Ofra Hazáról, Izrael legendás énekesnőjéről készült zenés előadás, amelyet június 2-án mutatnak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A jemeni zsidó származású művész fiatalon, negyvenkét évesen halt meg, de gazdag és sokrétű életművet hagyott maga után. Hazájának ikonikus alakjává vált. Tel-Aviv szegénynegyedében nőtt fel, a helyi közösség színjátszótársulattal igyekezett felhívni az erősen elhanyagolt városrészre a kormány figyelmét.

Ofra tizenkét éves korában csatlakozott a színi társulathoz. Tizenkilenc évesen már a Kelet Madonnájaként emlegették az újságírók. Az életéből készült előadás bemutatója a Zsidó Művészeti Napok része. Ofra Hazát Náray Erika alakítja.

– Nagy kihívás volt ez a szerep nekem – mondta a 168 Órának Náray Erika. – Egyrészről a dalok egy részét héberül éneklem. Másrészt úgy kell bemutatnom Ofra Hazát emberileg és zeneileg is, hogy egy kicsit az én ízlésvilágom is benne legyen az eredeti dalokban. Csak néhány, hozzá közel álló barát és családtag tudta, milyen ember is ő valójában. De internetes információkból az jön le, hogy zárkózott, de kedves és tiszta személyiség volt. Utóbbi egyébként kiderül abból, ahogyan énekel – az énekstílus ugyanis nem hazudik, árulkodik a személyiségről.

Tizenkét dalt választott ki Náray Erika. Igyekezett Ofra poposabb korszakából is válogatni, noha hozzá sokkal közelebb állnak a keleties, népdalokat átdolgozó számok.

– Egészen különleges zenei világ ez: elsőre egyszerűnek tűnik, aztán amikor elkezdem megtanulni, akkor derül ki, hogy milyen mélységeket is rejt valójában. És mindehhez jön a gyönyörű előadásmód: egészen tiszta, már-már éteri hangon énekelt Ofra Haza.

Az előadáshoz kapcsolódik az Ofra Haza-életműkiállítás is, amely az Izraeli Kulturális Intézetben látható. / H. E.