Békemenet: Orbán Viktor Deutsch Tamással űzne ördögöt Brüsszelben

Kezdetét vette a Békemenet, melyen ezúttal is több ezren vettek részt. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a béke jegyében gyakorlatilag minden háborús fordulatát elsütötte.

2024. június 1., 15:59

Szerző:

Kezdetét vette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet. A résztvevők szombat délután három óra előtt érkeztek meg a margitszigeti Alsó-nagyrétre. Amikor a menet eleje az Alsó-nagyrétre ért, a vége még az Országháznál járt a szemerkélő esőben.

A tömeg az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonult a szigetre. Az esőben gyülekezők a rakpart Akadémia és szállodasor közti területén álltak, valamint téren, a környező utcákban, a rakparton és a Lánchídon is várakoztak a szimpatizánsok. A résztvevők "NO WAR" feliratú molinó mögött sorakoztak fel.

A Békemenet molinója mögött, a tömeg elején Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője, Bayer Zsolt publicista, Fricz Tamás politológus, Csizmadia László, a CÖF alapítója, Stefka István újságíró, Széles Gábor vállalkozó, Fásy Ádám előadóművész, Pataky Attila, az Edda frontembere volt látható.

A résztvevők közül többen "Hajrá Magyarország!", "Fidesz", "Szavazz! Június 9.", "No war, No gender, No migration" feliratú, illetve helységnevekkel feliratozott zászlókat tartottak a magasba, és megjelent egy European Union Civil Cooperation Council feliratú zászló is.

Menet közben a Himnuszt és a Kossuth nótát is énekelték, a tömeg a "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!", a "Hajrá Fidesz!" valamint az "árad a Duna, apad a Tisza" jelszavakat is többször skandálta.

A nemzeti színű mellett, székely, német és svéd zászlók is feltűntek a menetben.

Az eseményen – ahogyan az már lenni szokott – Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is felszólal, aki korábban az eseményről elmondta

Az európai parlamenti választások előtt egy héttel a békemenet emlékeztethet bennünket arra, hogy mégiscsak az Európai Uniót alapító atyáknak volt igazuk, akik abból indultak ki, hogy Európa nem bír ki még egy háborút. Az Európai Unió tehát egy békeprojekt, a háború ellen hozták létre, ehhez képest most maga az Európai Unió megy elől és visz bele bennünket a háborúba. Ezt is világossá kell tenni.

Orbán békemenetet szervezett, hogy háborús narratívát nyomjon hívei arcába

A valaha volt legnagyobb győzelem idején láttuk egymást utoljára, két éve

– idézte fel Orbán Viktor beszéde elején. Hozzátette, az ellenzéknek nagy volt az arca, úgy bömböltek, mint egy oroszlán, aztán kiderült, hogy papírmaséból voltak a karmaik, üstökösnek mutatták magukat, de beleálltak a földbe.

Győzelmünk minden európai város tőzsdéjén felhúzta a magyar részvények árát, de nem eladók a részvények, sem Brüsszelnek, sem Soros Györgynek

– jelentette ki, hozzátéve: ha csak ráfújnának az ellenzékiekre, Brüsszelig repülnének, de a kormánypártiak nem hordanak a Dunába vizet, van már ott épp elég háborúpárti politikus. Emiatt inkább Deutsch Tamást indítják, hogy bevegye Brüsszelt.

Úgy kell megnyernünk az EP-választást, hogy a brüsszeli bürokraták ijedtükben megnyissák előttünk a város kapuit, és sietősen távozzanak az irodáikból

– közölte Orbán, aki szerint 2006 óta minden választást megnyert a Fidesz, tizenegyet zsinórban. „Egész jól belejöttünk. Mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje, békefenntartó ereje” – hangsúlyozta, majd azt ígérte, hogy a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel. „Itt állunk egy újabb győzelem kapujában, minden mellettünk szól” – állítja a kormányfő.

Óriási gólhelyzet kapujában vagyunk, ajtó-ablak, be lehet azt pöckölni, tuszkolni

– idézte Hajdú B. Istvánt a miniszterelnök, de egyúttal arra figyelmeztetett: a rutin öl, a megszokott győzelem elkényelmesít. Papírforma győzelem a politikában nem létezik.

Ezután közölte, minden csepp energiára szükségük van és lesz, mert a feladat, ami előttük áll, olyan nagy, amilyet még sohasem láttunk. Meg kell akadályozni, hogy Európa háborúba, a saját vesztébe rohanjon. A miniszterelnök szerint Európa ma háborúba készül, naponta jelentik be a pokolba vezető út újabb szakaszát: újabb pénzek Ukrajnának, európai egységek Ukrajnának. Szerinte a háborúpárti vonaton nincs fék és megőrült a masiniszta. Meg kell húzni a vészféket, hogy legalább aki akar, kiszállhasson és kimaradjon a háborúból. A magyar kormány tudja, hogyan lehet az ilyenekből kimaradni, a migrációból és a genderaktivistáktól is megmentettük magunkat és a gyerekeinket – közölte.

Mi vagyunk az egyetlen békepárti kormány az unióban. Minden Fidesz-KDNP-re adott szavazat kettőt ér most, életet ment. Csak akkor maradhatunk ki a háborúból, ha a magyar választók megerősítik a kormányt, más politikai erő ezt nem tudja megcsinálni. Csak akkor maradhatunk ki, ha mién lesz Európa legnagyobb választási győzelme

– közölte Orbán Viktor, majd rögtön leszögezte: ha a baloldal győz, csak idő kérdése, és a háború utolér bennünket. A háborúpártiak kivül helyezték magukat a józan észen, le akarják győzni Oroszországot, ahogyan megpróbálták az első és második világháborúban. De a háborús mámor, az olyan, mint a drog, akik a rabjai, semmiért nem tartják felelősnek magukat, átlépnek rajtad, őket nem érdekli a gyerekeid jövője. Nekünk nem meggyőzni, hanem legyőzni kell őket.

Hiszen Orbán szerint Európa nem bír ki még egy háborút, ezt felismerve hozták létre az Európai Uniót. Európa a legnagyobb hatalom volt, de két világháború után másodhegedűs lett.

A háborúban semmit nem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. Eddig is akaratunk ellenére rángattak háborúba minket, rajta is vesztettünk, így lenne 2024-ben is. Lassan mondom, hogy Brüsszelben is megértsék: Nem fogunk hadba lépni, nem megyünk az orosz frontra, voltunk már ott, nincs ott semmi keresnivalónk

– jelentette ki. Végül hozzátette: a békét szerinte nem lehet fegyverekkel kivívni, ennek a háborúnak nincs fegyveres megoldása. „Béketárgyalásokra van szükség, de ehhez meg kell nyerni a jövő vasárnapi választást, és létre kell hozni egy békepárti koalíciót Brüsszelben. Ez egészülhet ki az USA-val, ha győz Donald Trump” – tette hozzá. Ehhez azonban június 9-én el kell menni szavazni. „Csak a béke, csak a Fidesz” – zárta a beszédét a miniszterelnök.

(Kiemelt képünkön a Békemenet résztvevői. Forrás: MTI/Balogh Zoltán)