Orbán Viktor: nincs napirenden a sorkatonaság bevezetése

A sorkatonaság visszavezetése minden nemzet saját ügye, ezt nem egy egységes, "birodalmi, brüsszeli, európai uniós hadseregben" kellene megtenni, mert akkor "más döntene a magyarok véréről" és ez elfogadhatatlan – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. május 31., 09:21

Szerző:

Orbán Viktor az európai uniós tervekről elmondta, az Európai Néppárt német vezetője például olyan összefüggésben is beszél a sorkatonaság visszaállításáról, mintha azt egy egységes európai uniós hadseregben kellene megtenni, de ez azt jelentené, hogy "a saját fiataljaink sorsa feletti rendelkezés kikerülne a nemzeti hatáskörből", veszítene az ország a szuverenitásából.

Aláhúzta, Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése, de napirenden van rengeteg katonai tanulmány, képzés, honvédelmi ismeretek bevezetése a középiskolába. Számos dolgot csinálunk, amely az egész országot, a teljes magyar társadalmat képessé teszi az önvédelemre sorkatonaság nélkül - fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta: minden héten történik valami, ami a háborúba való sodródás, belépés irányába mutat. Tárgyalások zajlanak arról, hogy francia kiképzőtisztek mehetnek Ukrajnába.

Ennél még aggasztóbb eseménynek nevezte, hogy egyre többen mondják - köztük a NATO-főtitkár is -, hogy a nyugati országok által Ukrajnának adott fegyvereket nemcsak önvédelemre használhatják az ukránok, hanem arra is, hogy támadják velük az oroszokat.

Emlékeztetett: az oroszok bejelentették, hogy addig fognak előremenni Ukrajnában, amíg létre nem jön egy olyan terület, amin már nem tudnak úgy átlőni az ukránok, hogy a régi orosz területekben okozzanak kárt.

"Tehát van egy kockázat, ezt pontosan látnunk kell, hogy ha abban támogatjuk Ukrajnát, hogy Oroszország területét is lője, azzal közelebb hozzuk magunkhoz, közelebb hozhatjuk magunkhoz az oroszokat" - fogalmazott

Hangsúlyozta, a háborúba való belesodródás nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem három fázisa van: a beszéd, az előkészületek és utána a pusztítás.

A beszéden már túl vagyunk, amit most elemzünk, az már az előkészületek kérdése, ez azt jelenti, hogy "centiméterekre vagyunk" a tényleges pusztítástól - mondta.

Ma Magyarországon csak a Fidesz és a KDNP áll ki a béke mellett - jelentette ki, azt hangsúlyozva, aki az ukrajnai háborút a harctéren akarja megnyerni, "az háborúra ítéli magát és világháborút kockáztat".

Vegyük vissza a kezdeményezést, legyen tűzszünet és kezdődjenek tárgyalások, még mielőtt egy nagy európai háború kellős közepén találjuk magunkat - mondta.

A kormányfő hangsúlyozta: a történelembe visszatekintve azt látjuk, hogy minden háború első szakaszában indulat uralkodik a békepártiakkal szemben, akiket erőteljes morális nyomás alá helyeztek.

Hozzátette: a háborúpártiak akkor azt bizonygatták, hogy nincs más erkölcsileg helyes megoldása a helyzetnek, mint a háború, "ezért aki a béke oldalán áll, az valójában erkölcsileg helytelen álláspontot képvisel".

Ahogy telt az idő, és kiderült, hogy a háború nem megoldás azokra a konfliktusokra, amelyek az európai nemzetek között létrejöttek, úgy tolódott el a háborúpártiak álláspontja a békepártiak irányába - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, "meg kellene spórolnunk" azokat az éveket, amelyek korábban világháborús pusztítással teltek.

Orbán Viktor kiemelte: a legfontosabb, hogy noha sokan állítják - különösen Nyugat-Európában és az általuk fizetett baloldalon -, hogy nincs közvetlen háborús veszély, ki kell mondani, hogy "igenis van".

A háborús veszélyről pedig azok tudnak nyilatkozni, akik a leginkább fenyegetve érzik magukat, vagyis az emberek, a nép - tette hozzá.

A második dolog, amit világossá kell tennünk, hogy a magyarokban erős a békevágy, és "mi nem hisszük azt, hogy Európa kibírna még egy háborút" - fogalmazott.

Kitért arra is: az európai parlamenti választások előtt egy héttel a békemenet emlékeztethet bennünket arra, hogy mégiscsak az Európai Uniót alapító atyáknak volt igazuk, akik abból indultak ki, hogy Európa nem bír ki még egy háborút.

Az Európai Unió tehát egy békeprojekt, a háború ellen hozták létre, ehhez képest most "maga az Európai Unió megy elől és visz bele bennünket a háborúba". Ezt is világossá kell tenni - jelentette ki Orbán Viktor.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában 2024. január 19-én. Fotó: Facebook)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.