Orbán Viktor megszólalt a sorkatonai szolgálat visszaállításáról

Orbán Viktor miniszterelnök a Patrióta YouTube-csatornának adott interjút, amelyben a háború veszélye mellett a sorkatonai szolgálat visszaállításának elképzeléséről is elmondta a véleményét.

2024. május 27., 13:01

Szerző:

A Fidesz választási kampányában hangsúlyos helyen szerepel a háború, mint a gondjaink fő oka. A Blikk szúrta ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Patriótának adott interjújában a kampánytémán túl arról is állást foglalt, hogy szükséges-e a sorkatonai szolgálat újbóli bevetetése. 

A kötelező sorkatonai szolgálat kapcsán elmondta, erről azt gondolta mindenki, hogy szükségtelen, hiszen Európában béke volt. A miniszterelnök a Patriótának elmondta, hogy szerinte jó lenne kitartani emellett az állapot mellett, azaz profi hadsereggel megoldani a dolgokat, illetve van néhány alapismeret, amit sorkatonaság nélkül is át lehet adni a fiatalságnak.

A közös uniós hadsereg ötletéről pedig azt mondta: „Nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljaink bevetéséről, ide-oda vezényléséről. Manfred Weber azonban végső soron erről beszélt, kötelező besorozással egybekötött összeurópai hadseregről.

„Na, hát ezt nem. Felejtsük el. Az őrült ötletek egyik példánya”

– mondta Orbán Viktor.

Magyar Honvédséghez való csatlakozás önkéntes

Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozta 2023-ban. Nem az a kérdés, hogy hazánk meg tudja-e védeni magát, hanem az, hogy milyen áldozatok árán tudjuk ezt megtenni – fejtette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Világgazdaságnak. „ A veszélyek korát idő előtt felismerve a kormány a honvédelem kérdését kiemelt nemzeti ügyként kezeli, és a külső gazdasági kihívások teremtette akadálypályán is biztosítja a Magyar Honvédség átfogó modernizációjához szükséges forrásokat” – tette hozzá. 

„Vállalom a tabudöntő szerepét. A tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió, és súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában. Magyarország azonban a miniszterelnök vezetésével idejében felébredt a hosszúra nyúlt, pihe-puha álomból, és elkezdtünk erőt gyűjteni ahhoz, hogy békében és nyugalomban élhessünk, és egy békés és rendezett országot hagyjunk örökül gyermekeinkre és unokáinkra” – magyarázta a nemzetközi helyzetet a miniszter.

A sorkatonaság visszaállítását firtató kérdésre kifejtette: „A harcászati kiképzésen továbbra is csak a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos állományának tagjai vehetnek részt. A Magyar Honvédséghez való csatlakozás önkéntes. Azt azonban érzékelnünk kell, hogy a társadalom a liberális kormányok alatt egyre inkább eltávolodott a honvédelemhez kapcsolódó feladatoktól, a honvédelem, a hazafiasság fogalmától. Egy félreértelmezett nemzetköziség jegyében lebeszélték az embereket a hazafiságról, mondván, majd a nagyok vagy a NATO megvédenek bennünket.”

„Gyakorlati ember vagyok, azt vallom, szeresd a hazádat, hogy az viszontszerethessen téged” – szögezte le Szalay-Bobrovniczky.

 

(Fotó:  Fotó: Ludovic MARIN / AFP)