Visszaállítják a sorkatonaságot? A honvédelmi miniszter válaszol

Az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat, nem az a kérdés, hogy hazánk meg tudja-e védeni magát, hanem hogy milyen áldozatok árán – fejtette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban.

2023. november 26., 13:49

Szerző:

Nem az a kérdés, hogy hazánk meg tudja-e védeni magát, hanem az, hogy milyen áldozatok árán tudjuk ezt megtenni – fejtette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Világgazdaságnak. „ A veszélyek korát idő előtt felismerve a kormány a honvédelem kérdését kiemelt nemzeti ügyként kezeli, és a külső gazdasági kihívások teremtette akadálypályán is biztosítja a Magyar Honvédség átfogó modernizációjához szükséges forrásokat” – tette hozzá. 

„Vállalom a tabudöntő szerepét. A tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió, és súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában. Magyarország azonban a miniszterelnök vezetésével idejében felébredt a hosszúra nyúlt, pihe-puha álomból, és elkezdtünk erőt gyűjteni ahhoz, hogy békében és nyugalomban élhessünk, és egy békés és rendezett országot hagyjunk örökül gyermekeinkre és unokáinkra” – magyarázta a nemzetközi helyzetet a miniszter. 

A sorkatonaság visszaállítását firtató kérdésre kifejtette: „A harcászati kiképzésen továbbra is csak a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos állományának tagjai vehetnek részt. A Magyar Honvédséghez való csatlakozás önkéntes. Azt azonban érzékelnünk kell, hogy a társadalom a liberális kormányok alatt egyre inkább eltávolodott a honvédelemhez kapcsolódó feladatoktól, a honvédelem, a hazafiasság fogalmától. Egy félreértelmezett nemzetköziség jegyében lebeszélték az embereket a hazafiságról, mondván, majd a nagyok vagy a NATO megvédenek bennünket.”

„Gyakorlati ember vagyok, azt vallom, szeresd a hazádat, hogy az viszontszerethessen téged”

– szögezte le Szalay-Bobrovniczky.

A palesztin-izraeli háború és a terrorfenyegetettség kérdésében úgy foglalt állást a miniszter, hogy „az időben meghozott döntéseknek köszönhető, hogy

Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai.” 

A kapacitások szélesítésével kapcsolatban a miniszter leszögezte:

„A védelmi ipar ma már a magyar gazdaság motorjának új hengere.”

Mint kifejtette: „Az újonnan létrehozott gyárak, üzemek fokozatosan kapcsolódnak be a vérkeringésbe. A Lynx gyár már megkezdte termelését, jövőre a várpalotai üzem első üteme indul el. Gondoskodunk a szakemberképzésről is. Csongrádon a DIANA Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium erre egy kiváló példa, itt nagyon sok elhivatott és lelkes fiatal tanul, akik majd reményeink szerint a közeljövő magyar hadiiparának avatott, »értő kezei« lesznek.”

(Kiemelt képünk: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Adaptive Hussars 23 gyakorlaton. Forrás: honvedelem.hu)