A Real Madrid nyerte az idei BL-t

Noha sokáig úgy tűnt, hogy a Borussia Dortmund meglepetést tud okozni, a Real Madrid a 15. diadalát aratta a legrangosabb európai kupában.

2024. június 2., 00:07

Szerző:

A Real Madrid nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es sorozatát, amelynek szombati döntőjében 2-0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot a londoni Wembley Stadionban. A gól nélküli első félidőt követően – amelyben a németek jóval veszélyesebbek voltak – a spanyol bajnok a védő Dani Carvajal szöglet utáni fejesével szerezte meg a vezetést a 74. percben, majd a 83. percben Vinícius Junior állította be a végeredményt. A Real Madrid a 15. diadalát aratta a legrangosabb európai kupában.

De lássuk mi történt a meccs során.

Az első félidő pulzáló játékot hozott, a Dortmund volt a dominánsabb fél. Meg is lett az eredménye, az első helyzetet is ők alakították ki a 21. percben, ekkor Adeyemi lépett ki a leshatáron – Carvajal csúnyán beragadt –, elhúzta a labdát Courtois mellett, de túlságosan kisodródott, így éppen a hibázó spanyol védő menteni tudott. Két perccel később Füllkrug még közelebb volt a gólhoz, de lövése kijött a kapufáról, így maradt a gól nélküli döntetlen.

A Real Madrid az első félidőben ugyan 64 százalékban birtokolta a labdát, de gyakorlatilag meddő focit játszott, azaz helyzetet nem tudott kialakítani a csapat.

A fordulást követően már veszélyesebben futballozott a spanyol bajnok, a németek játéka viszont visszaesett. A 74. percben a klubszinten búcsúmeccsét játszó Toni Kroos szöglete után a védő Dani Carvajal fejesével megszerezte a vezetést a Real Madrid. A 32 éves futballista pályafutása második gólját szerezte a BL-ben, 3111 nappal ezelőtt, 2015 októberében egy Sahtar Donyeck elleni csoportmeccsen talált a kapuba. Három perccel később Jude Bellingham ziccerből dönthette volna el az összecsapást, de elhibázta a lehetőségét.

A mindent eldöntő helyzet aztán a 83. percben adódott a Real Madrid előtt, amikor Vinícius Junior büntette meg, hogy a dortmundiak eladták a labdát, ezzel másodszor volt eredményes a legrangosabb európai kupa fináléjában. A támadó az első brazil, ráadásul a legfiatalabb duplázó lett 23 évesen és 325 naposan, Lionel Messi csúcsának búcsút intve.

A hajrában a Dortmund erejéből már csak egy les miatt meg nem adott gólra futotta, egy darabig a labda felívelgetésével próbálkoztak, de nem sok sikerrel. A Real Madrid a mai győzelmével továbbra is őrzi veretlenségét a BL-döntőkben.

A gólkirályok versenyét nem a Real Madrid nyerte

A Paris Saint-Germaintől az idény végén távozó francia Kylian Mbappé és Harry Kane, a Bayern München támadója lett nyolc-nyolc góllal a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírásának legeredményesebb játékosa.

A góllövőlista élcsoportja:

8 gólos:
Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Harry Kane (angol, Bayern München)

6 gólos:
Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid), Erling Haaland (norvég, Manchester City), Vinícius Jr. (brazil, Real Madrid)

5 gólos:
Rodrygo (brazil, Real Madrid), Julian Álvarez (argentin, Manchester City), Galeno (brazil, FC Porto), Joselu (spanyol, Real Madrid), Phil Foden (angol, Manchester City), Rasmus Höjlund (dán, Manchester United), Álvaro Morata (spanyol, Atlético Madrid)

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.

A Ferencváros sajnos a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 2. fordulójában sem tudott pontot szerezni, így a csapat október 24-én a francia Nice együttese ellen bizonyíthat majd.