Brutális veszteséget termelt a jegybank tavaly, de ebben nincs semmi új

A rekordszintű veszteség oka egyszerű: az MNB az infláció leküzdésére magas kamatlábakat alkalmazott, ami miatt nettó 1643 milliárd forintnyi kamatot fizetett ki tavaly, döntő részben a kereskedelmi bankok felé.

2024. június 1., 12:42

Szerző:

A harmadik egymást követő évben volt veszteséges tavaly a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működése, és 1763 milliárd forintos mínusszal zárta 2023-at. A rekordszintű veszteség oka, hogy az infláció leküzdésére alkalmazott magas kamatlábak miatt nettó 1643 milliárd forintnyi kamatot fizetett ki tavaly az MNB a nála elhelyezett betétek után, döntő részben a kereskedelmi bankok felé – írja elemzésében a Portfolio.hu. Hozzáteszik, a nagy tavalyi kamatfizetés oka a magas bankrendszeri likviditás és az MNB által alkalmazott magas kamatszint együttese. Ahogy a jelentés megjegyzi: „a bankrendszeri likviditás 2023-ban végig bőséges maradt, teljes átlagos mennyiség a januári 11 660 milliárd forintról év végére 14 500 milliárd forint fölé nőtt.” Nagy összegű kamatfizetéseivel maga a jegybank is hozzájárult a banki likviditás további növeléséhez.

Az 1763 milliárdos veszteség több mint négyszerese az egy évvel korábbinak, pedig már az is rekordnak számított.

A pénteken közzétett éves jelentés alapján mínusz 1855 milliárd forinttal most először negatív tartományba került az intézmény saját tőkéje is, ám ez az idei költségvetést nem kell, hogy terhelje: a jegybanktörvény őszi módosítása értelmében csak „hosszabb idő” után kell az MNB saját tőkéjét a jegyzett tőkének megfelelő 10 milliárd forintos szintre feltornázni.

Az elmúlt időszakban egy másik lesújtó eredmény is napvilágot látott, melyet pont a veszteséggel működő jegybank tett közzé. Eszerint a magyar gazdaság versenyképességének erősítése kulcs a fenntartható felzárkózás eléréséhez, és hazánk versenyképességének erősítése nélkül nemcsak a hosszú távú fenntartható felzárkózás, de az egyensúlyok és az árstabilitás sem valósítható meg. A versenyképesség javítása továbbá a külső sokkokkal, válságokkal szemben is ellenállóbbá teszi a gazdaságot.

Az MNB Versenyképességi Indexe alapján ugyanakkor Magyarország versenyképesség szempontjából nem áll túl jól, 2023-ban ugyanis a megelőző évhez képest két helyet rontva a 19. helyen végzett az Európai Unió 27 országának versenyképességi rangsorában. Az MNB szerint a relatív versenyképességi pozíciónk enyhén a visegrádi országok átlaga alá romlott.

„Versenyképességi helyzetünk továbbra is gyengébb az EU átlagánál, és jelentősen elmarad a leginkább fenntartható növekedési pályával rendelkező öt északi tagállam átlagától. Az ismertebb versenyképességi rangsorok többsége is visszaigazolja a fenti képet. A legátfogóbb versenyképességi összehasonlításban, az IMD globális rangsorában Magyarország 7 helyet veszített 2023-ban. Közben régiónkból a lengyelek ugyanennyit léptek előre, amivel visszaelőzték hazánkat” – ismertették.

(Kiemelt képünk Matolcsy György, az MNB elnöke. Forrás: JOHN THYS / AFP)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 08:34

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.