30

2019. április 26., 14:55

Szerző:

Jövő héten a megszokott, aktuális lapszám mellett százoldalas jubileumi magazinnal is jelentkezünk. Lapunk a 168 Óra és a hajdani Gondolat–Jel című rádióműsorokban elhangzó interjúk, riportok utánközlése céljából jött létre harminc évvel ezelőtt. Megjelenése szenzációnak bizonyult – írja Bölcs István, aki Mester Ákossal együtt alapította a lapot. Tóth Ákos jelenlegi főszerkesztő írásában így méltatta az elődei által megkezdett folyamatot: „Zavaros idők voltak akkoriban, amelyben kellettek az igazodási pontok: magára maradtan, közösség híján az ember hajlamos az elvadulásra. A rendszerváltás közösségélménye azonban gyorsan odalett, s abban a színes kavalkádban, amelyben fölszikráztak a sokáig elfojtott ősi ellentétek, kellettek azok, akik arról beszéltek, amiről szólni kellett: a lényegről. Kellettek azok, akik mindig tudták, miről van szó, akik valóban az események ütőerén tartották a kezüket, s szikár, megfontolt, pontos szavaikkal esélyt adtak az eligazodásra. Mester Ákos és csapata, az akkori legjobbak, ezt adták nekünk. A legtöbbet, mit adhattak.”

Bölcs István a jubileumi magazinban megjelenő cikkében felidézi, hogy „az első évfolyam első száma 1989. május 9-én jelent meg, ötvenezer példányban. A próbaszámból ugyanennyi fogyott. Kicsit hitetlenkedve mondtuk magunknak: »elkapkodták«. A negyedik héttől aztán százezret rendeltünk. A keresleti csúcs Nagy Imre temetésének a hetében volt. 1989. június 11-én 160 ezer példányban jelentünk meg.”

Azóta átalakult a világ, jött az internet, és már csak álmodozunk ekkora példányszámokról. A jövő héten az újságárusoknál már kapható jubileumi lapszámban újra elolvashatják a harminc év ikonikus, nagy port kavaró írásait. A Nagy Imrét halálra ítélő vérbíró első interjúját, Barát József írását arról, hogyan esett fogságba a balkáni háború idején. Megmutatjuk, Rajnai Attila hogyan buktatta le a fideszes Mengyi Rolandot, alias Voldemort Nagyurat. Felidézzük Lampé Ágnes interjúját a rezsibiztos Németh Szilárddal, aki hablatyról, hamukáról és hazugságról beszél. Olvashatnak Korda Györgyről és Repülős Giziről is.

A kilencvenes években lapunk vendége volt Orbán Viktor is, és Mester Ákosnak így sóhajtott fel: „Nem tudom, meddig lehetek még a 168 Óra vendége.” Többet nem láttuk a szerkesztőségben. Nem rajtunk múlt.

(Jubileumi magazinunkat május 9-től keresse az újságárusoknál.)