Schadl–Völner-ügy: enyhítették a pénzbüntetését, rögtön fel is vett 73 milliót

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.

2024. június 20., 12:00

Szerző:

Nemrég a Schadl-Völner-ügy nyolcadrendű vádlottja, M.E. beismerte, hogy megbízatásáért kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, majd 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alá került végrehajtói irodájából – írta meg a 24.hu.

A vádlott jogerősen 2,5 millió forint pénzbüntetést kapott még februárban, amikor a büntetését 5 millió forintról lecsökkentették. A bíró mindezt azzal indokolta, hogy az összeget korábban eltúlzottan állapították meg. Az Ítélőtábla szerint a vádlottak nyilatkoztak a vagyoni, jövedelmi viszonyaikról, és egyikük sem számolt be az átlagtól eltérő összegű jövedelemről.

A 24.hu alapján az index.hu azt írja, hogy M. E. végrehajtói irodája végelszámolás alatt áll, de a nyolcadrendű vádlott most 73 millió forintos osztalékot vett fel belőle. Az iroda 2018 augusztusától 2021 novemberéig 426 millió forint profitot ért el, M. E. pedig 254 millió forint osztalékot adott Schadl Györgynek, aki viszont 57 millió forintot fizetett neki.

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottja nem kívánt nyilatkozni. Azonban Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője úgy fogalmazott, hogy M.E büntetésének az ítéleti belső arányosságával indokolható, valamint azzal, hogy a vádlott gyeden van.

A szóvivő arra is kitért, hogy az ügyészség az ötmilliós pénzbüntetés helybenhagyását kérte, ugyanakkor szerintük M. E. végrehajtóként megszerzett jövedelme nem bűnös úton szerzett összeg.

Legyen egy kis apró otthon: Mészáros Lőrinc 60 milliárd forint osztalékot vett ki

Végre jó hírek: Mészáros Lőrinc még soha nem jutott akkora osztalékjövedelemhez, mint idén.

Ha valaki azt gondolta volna, hogy a közelgő választások miatt az idén visszafogottabban lapátolják ki a pénzt gyakran állami megrendeléseken hizlalt cégeikből a kormányközeli milliárdosok és a fideszes politikusok, illetve rokonaik, az nagyot tévedett. Mészáros Lőrinc például még soha nem jutott akkora osztalékjövedelemhez, mint idén – írja a G7.hu.

Sűrű heteken van túl az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc. A felcsúti milliárdos tucatnyi céges közgyűlésen vett részt az elmúlt hetekben. Volt olyan nap, amikor az első ilyen reggel nyolckor, az utolsó pedig este hétkor kezdődött, de arra is akadt példa, hogy néhány órán belül közel 60 milliárd forint sorsáról kellett döntenie. Utóbbi még Mészáros esetében sem általános, tavaly azonban különösen jól ment a vállalatainak, amelyekből rekordösszegű osztalékot vett ki – olvasható a 24.hu által szemlézett anyagban.

A milliárdos összesen tíz cégből jutott közvetlen osztalékjövedelemhez. A legkevesebbet hozó vállalatából 11 milliót, a legtöbbet fialó társaságból több mint 38 milliárdot vett ki. Utóbbiról korábban külön cikkben is megemlékeztünk, hiszen a V-Híd Zrt. profitja és osztaléka is teljesen egyedülálló a hazai építőipar történetében. A társaság az első olyan cég a szektorban, amelynek a nyeresége meghaladta az 50 milliárd forintot, és ha már így alakult, Mészáros Lőrinc úgy döntött, az egészet ki is fizeti magának. Az 50 milliárdból azért lett végül csak 38 milliárdos jövedelme, mert a cég 25 százalékát nem közvetlenül, hanem a családi vagyonkezelő cégén, a Talentis Group Zrt.-n keresztül birtokolja, így a maradék szűk 13 milliárd forint ott landolt.

Mészáros Lőrinc építőipari cégei kizárólag közfinanszírozású projektekből élnek. Értsd: közpénzből

Nem a V-Híd volt azonban az egyetlen olyan építőipari vállalkozás, amely milliárdokat hozott Mészáros Lőrincnek: a Mészáros és Mészáros Zrt. kifizetéséből 15 milliárd jutott neki, az R-Kord Kft.-éből pedig bő 4 milliárd. Ennek azért van jelentősége, mert – más kormányközeli vállalkozókhoz hasonlóan – Mészáros Lőrinc építőipari cégei is szinte kizárólag közfinanszírozású projektekből élnek.

A V-Híd saját honlapján a bemutatkozásában teljesen nyíltan ír erről, de az R-Kord, illetve a Mészáros és Mészáros is olyan szegmensekben dolgozik, ahol szinte csak állami vagy önkormányzati megrendelők vannak. Az érintett cégek pedig ezekből az állami megbízásokból a piaci átlagnál jóval nagyobb összegeket tesznek zsebre: profitrátájuk nem ritkán a három-négyszerese a piaci átlagnak.

Mészáros Lőrinc új céget alapított, mezőgazdasági beruházásokra készül az ország határain kívül

Mészáros Lőrinc május 8-án megalapította a Talentis International Agriculture Investments Kft.-t. Az Mfor azt írja, hogy központja a Váci utca 38. szám alatt található, ami a Mészáros-birodalom egyik fellegvára. Az új cég főtevékenysége a vagyonkezelés, ügyvezetője Gombai Gabriella, mint a vállalkozó számos más cégének is, a tulajdonosa pedig a Talentis Group Zrt., amely a felcsúti üzletember érdekeltsége.

Mészáros Lőrinc kinőtte Magyarországot és a nemzetközi építőipar meghódítására készül, hiszen megalakult a Talentis International Construction Investments Kft. Mivel azonban a felcsúti milliárdos Magyarország egyik legnagyobb földesura is, ezért vélelmezhető volt, hogy nem elégszik meg csupán a nemzetközi építőiparral, hanem az agráriumban is külföldi hódítást tervezhet. Ennek céges nyomai már egyre jobban kirajzolódnak: Mészáros Lőrinc éppen a választási kampányidőszak kellős közepén döntött úgy, hogy megalakítja a Talentis International Agriculture Investments Kft. is. Tehát a felcsúti gazdagember mezőgazdasági beruházásokra készül az ország határain kívül – írja a lap. 

Ahogy arról beszámoltunk, a nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva Mészáros Lőrinc cége tavaly megvásárolta Horvátország legnagyobb almatermesztőjét. A Talentis Agro Zrt., a Mészáros Csoport tagja  adásvételi szerződést kötött Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával. A Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereztek a vállalatban. A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre fekvő gyümölcsösök évente 8000 tonna almánál és nektarinnál is többet termelnek, és ezzel a régió legjelentősebb termelői közé tartozik a Rabo d.o.o., valamint Horvátország legnagyobb édes almaexportőre.

A Talentis Agro Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja, a holding célja, hogy hazai és világpiaci előnyöket szerezzen a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel. A mezőgazdaság minden ágával foglalkoznak a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, így vélelmezhető, hogy a nemzetközi, vagy inkább régiós piacon is hasonló felállás megalapozása a cél. Ennek egyik eleme lehet, hogy a hírek szerint Mészáros Lőrinc is bejelentkezett a horvát Fortenovia cég megvásárlására. A regionális élelmiszeripari gigacég tulajdonába tartozik többek között a legnagyobb horvát bolthálózat, a Konzum is – írja az Mfor. 

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: Miskolci Egyetem)