Reagált a főügyészség Gulyás Gergely vádjára

A lehallgatási anyagok kezeléséről közleményt adott ki a főügyészség, miután csütörtökön Gulyás Gergely a Kormányinfón röviden kitért a Schadl–Völner ügyre is. 

2024. április 12., 13:45

Szerző:

Válaszolt a Központi Nyomozó Főügyészség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfón tett azon megállapítására. Gulyás Gergely ugyanis röviden kitért a Schadl–Völner korrupciós botrány kiszivárgott nyomozati anyagaira: a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a a Végrehajtói Kamara volt elnöke és az OBH elnöke közötti beszélgetés nem tárgya a vádnak, mégis széles körben ismertté vált, súlyosan sértve a szereplők személyiségi jogait. Ezen túlmenően pedig rossz gyakorlatnak nevezte az ügyészség részéről, hogy beletették a nyomozati anyagba a beszélgetést.

Így reagált a főügyészség Gulyás Gergely szavaira 

„Az ügyészség törvényesen jár el a lehallgatási anyagok kezelésekor, a nyomozati anyag részévé csak olyan lehallgatási anyag tehető, amely a vádat alátámasztja” – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében. 

„A kormányinfón említett eset alkalmas annak bemutatására, hogyan történik az adatok törvényes kezelése, mikor és milyen módon törölhetők adatok, összhangban a nyomozás érdekeivel és a személyhez fűződő jogok tiszteletben tartásával. Az ügyben indítványozott letartóztatás során a nyomozati iratok az említett beszélgetést is tartalmazva kerültek a nyomozási bíró elé, abból a célból, hogy dönteni tudjon a megalapozott gyanú és a letartóztatás feltételeinek meglétéről. Ezen iratok másolatát a törvény alapján – a bíróság mellett – a gyanúsított és a védő is megismerte. Személyiségi jogsértést az követett el, aki az így hozzá került adatokat a nyilvánosság elé tárta – fogalmaz közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás későbbi szakaszában egyértelművé vált, hogy ezek a lehallgatási anyagok bűncselekmény alapjául nem szolgálnak, bizonyítékot nem képeznek. Ezért nem szerepelnek ezen anyagok a vádemeléskor a bíróságnak – illetve másolatban a terheltnek és a védőjének – átadott nyomozati iratok között. 

Gulyás Gergely így beszélt a Kormányinfón Magyar Péterről 

Gulyás Gergely a Magyar Péter politikai színre lépésére vonatkozó kérdésre kifejtette, késleltetni igyekezte ezt. Amikor 2018-ban azt a felkérést kapta a miniszterelnöktől, hogy a Miniszterelnökséget vezesse, és a hatásköri megosztás szerint kellett uniós államtitkárt találni, elmondta, hogy Magyar Péter akkori feleségét, Varga Juditot alkalmasnak tartja a feladatra, őt viszont nem. Gulyás Gergelynek nem változott a véleménye.

A miniszter azt is elárulta, hogy nem volt az ügyészségen a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel miatt. Varga Judit volt férjével idén az egyetlen kommunikációja annyi volt, hogy kapott tőle egy üzenetet. Ennek részleteivel kapcsolatban korábban Varga Judit azt állította: „Magyar Péterrel idén január elején közölték, hogy a Közútban és a Bankholdingban betöltött pozíciói meg fognak szűnni. Tudják, az ilyen típusú pozíciókból volt a hangfelvételeket készítő szabadságharcosnak havonta kb. 3,5-4,5 millió nettó bevétele. Péter ekkor, január 18-a körül egy úgynevezett 24. óra elnevezésű Signal-csoportot hozott létre, amelyben Gulyás Gergelyt és engem megfenyegetett, hogy ha nem állítjuk vissza azonnal az eredeti állapotot, akkor ellenséggé válik.”

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lehet-e olyan hangfelvétel, amelyen ő beszél Magyar Péterrel a Völner–Schadl-ügyről, leszögezte: emlékezete szerint közéleti témákban a lehető legritkábban beszélt az elmúlt években Magyar Péterrel. A Varga Judit által említett zsarolásról úgy fogalmazott: annyiban volt tudomása erről, hogy Varga Judit ezt több alkalommal említette azzal a kitétellel, hogy vagy van ilyen felvétel, vagy nincs.

(Kiemelt képünkön: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: Facebook oldala)