A Kormányinfón Magyar Péter is szóba került

A migráció és az ukrán gabona után még Magyar Péter is szóba került a Kormányinfón.

2024. április 11., 16:28

Szerző:

Több, Magyar Pétert érintő kérdésre is válaszolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A tárcavezető sejtelmes megjegyzéssel zárta a gondolataitt. Február 16-a után újra Kormányinfót tartottak, amelyen Gulyás Gergely mellett Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter is bejelentéseket tett, miközben ma debütált az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter – írja az Index. Magyar Péter már a Kormányinfó előtt üzent Gulyás Gergelynek, azt kérte a minisztertől, hogy ne hazudjon, valamint emlékeztette: „Tudod, milyen családból jövök, tudod, miért harcoltam Veled 20 éve”.

Gulyás Gergely így beszélt a Kormányinfón Magyar Péterről 

Gulyás Gergely a Magyar Péter politikai színre lépésére vonatkozó kérdésre kifejtette, késleltetni igyekezte ezt. Amikor 2018-ban azt a felkérést kapta a miniszterelnöktől, hogy a Miniszterelnökséget vezesse, és a hatásköri megosztás szerint kellett uniós államtitkárt találni, elmondta, hogy Magyar Péter akkori feleségét, Varga Juditot alkalmasnak tartja a feladatra, őt viszont nem. Gulyás Gergelynek nem változott a véleménye.

A miniszter azt is elárulta, hogy nem volt az ügyészségen a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel miatt. Varga Judit volt férjével idén az egyetlen kommunikációja annyi volt, hogy kapott tőle egy üzenetet. Ennek részleteivel kapcsolatban korábban Varga Judit azt állította: „Magyar Péterrel idén január elején közölték, hogy a Közútban és a Bankholdingban betöltött pozíciói meg fognak szűnni. Tudják, az ilyen típusú pozíciókból volt a hangfelvételeket készítő szabadságharcosnak havonta kb. 3,5-4,5 millió nettó bevétele. Péter ekkor, január 18-a körül egy úgynevezett 24. óra elnevezésű Signal-csoportot hozott létre, amelyben Gulyás Gergelyt és engem megfenyegetett, hogy ha nem állítjuk vissza azonnal az eredeti állapotot, akkor ellenséggé válik.”

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lehet-e olyan hangfelvétel, amelyen ő beszél Magyar Péterrel a Völner–Schadl-ügyről, leszögezte: emlékezete szerint közéleti témákban a lehető legritkábban beszélt az elmúlt években Magyar Péterrel. A Varga Judit által említett zsarolásról úgy fogalmazott: annyiban volt tudomása erről, hogy Varga Judit ezt több alkalommal említette azzal a kitétellel, hogy vagy van ilyen felvétel, vagy nincs.

Gulyás Gergely Orbán Viktornál nem látta jelét annak, hogy az ügy hatására változott volna az irányába a miniszterelnök bizalma. Ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm, de ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem – jegyezte meg Gulyás Gergely, viszont azt már nem fejtette ki, hogy pontosan mire gondolt. 

A tájékoztatón Nagy István agrárminiszter is kapott kérdést Magyar Péterről. A tárcavezető úgy látja, „hogy Magyar Péter mit mesél, és milyen népmesei történetet épít fel, az az ő dolga, én ezzel abszolút nem akarok foglalkozni, mert a mesék gyermekek számára valók”.

A Kormányinfó a EU szerdán elfogadott migrációs paktumával indult

Ahogy arról beszámoltunk, az EU migrációs és menekültügyi politikájának széles körű reformját hagyta jóvá az Európai Parlament szűk többséggel. Az új jogszabály alapvetően változtatja meg az EU-nak erre a területre vonatkozó joganyagát.  Az EU menekültügyi reformjának újdonsága a „kötelező szolidaritás”, mely gyakorlatilag a menekültek kötelező befogadását jelenti. A „kötelező szolidaritás”rendszere biztosítja, hogy minden ország méretétől és elhelyezkedésétől függetlenül hozzájáruljon a Dél-Európára nehezedő nyomás enyhítéséhez.

Az Európai Parlament (EP) rossz döntést hozott a migrációs paktum szerdai elfogadásával – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: az is mutatja, hogy„mennyire szélsőségesen rossz javaslatról" volt szó, hogy az EP-ben – ahol a miniszter szavai szerint – 70-80 százalékban „a bevándorlás nagy barátai ülnek”, csak 55-56 százalékos többséggel mentek át a jogszabálytervezetek. Hozzátette: „Nyugat-Európa társadalmi fejlődésének hibáit Közép-Európának nem kell elszenvednie”, és Magyarország nem fogad el olyan európai döntéshozatalt, ami ezt a problémát Közép-Európára és Magyarországra "lökné át".     Elutasítjuk a kötelező elosztást és elutasítjuk, hogy pénzt kelljen fizetnie Magyarországnak azért, mert nem vesz át migránsokat. Ez a döntés ebben a formában végrehajthatatlan, Európa számára nem jelent segítséget, és a migrációtól szenvedő társadalmak számára sem fog érdemi segítséget jelenteni – mondta. Gulyás Gerely hangsúlyozta: bármilyen európai döntéssel szembeszállva is, Magyarországot és a magyar társadalmat meg kell védeni a migráció káros hatásaitól.

(Kiemelt képünkön: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: Facebook oldala)

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.