Hatalmas botrány lesz az EU új menekültügyi reformjából, a Fidesz máris tiltakozik

Orbán Viktor többször hangsúlyozta, hogy megvédjük a határainkat és megőrizzük Magyarországot magyar országnak. Ennek most véget vehet az EU új menekültügyi reformja.

2024. április 10., 19:15

Szerző:

Az EU migrációs és menekültügyi politikájának széles körű reformját hagyta jóvá az Európai Parlament szűk többséggel. Az új jogszabály alapvetően változtatja meg az EU-nak erre a területre vonatkozó joganyagát – írja az Euronews.  A Fidesz máris tiltakozik. Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy az illegális migráció veszélyes kísérlet. 

A reformot bizonytalanság előzte meg a jobb- és baloldali ellenvélemények növekvő ereje miatt, amely azonban nem tudta kisiklatni a nagy jelentőségű szavazást. Az ülést rövid időre félbeszakították a tüntetők, akik tiltakoztak a lépés ellen. Az úgynevezett Új Migrációs és Menekültügyi Paktum, amely öt különálló, de egymásba fonódó jogszabályból áll, a tagállamoktól vár végső jóváhagyásra, ami a hónap végén várható.

Az Új Paktum kollektív és kiszámítható szabályokat irányoz elő a menedékkérők befogadásának és áthelyezésének kezelésére, amely politikailag robbanásveszélyes kérdés, és a 2015–2016-os migrációs válság óta visszatérő feszültségforrás, meghiúsítva az európai szintű közös megegyezésre irányuló folyamatos kísérleteket – írja a lap. 

Az EU menekültügyi reformjának újdonsága a „kötelező szolidaritás”, mely gyakorlatilag a menekültek kötelező befogadását jelenti

A „kötelező szolidaritás”rendszere biztosítja, hogy minden ország méretétől és elhelyezkedésétől függetlenül hozzájáruljon a Dél-Európára nehezedő nyomás enyhítéséhez. Az először 2020 szeptemberében bemutatott reform célja, hogy a migráció kezelésének minden aspektusát összefogja, beleértve a menedékkérők azonosítását, a felgyorsított határeljárásokat és a menekültek letelepítését.

Az EU-hoz tavaly 1,14 millió nemzetközi védelem iránti kérelem érkezett, ami hétéves csúcs, és 380 ezer szabálytalan határátlépést regisztráltak, ezek fele a közép-mediterrán útvonalon. Lényeges, hogy a reform nem változtat a régóta fennálló „dublini elven", amely szerint a menedékkérelemért először az első érkezési országot terheli a felelősség.

A Fidesz elutasítja az EU migrációs reformját 

 A Fidesz elutasítja az Európai Parlament (EP) által tárgyalt migrációs paktumot – jelentette ki a Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az EP szerdai brüsszeli ülésén. Az EP napirendjén szerepel az európai migrációs paktumról szóló javaslat. A  politikus a Facebookon ennek apropóján tette közzé az ülésén elhangzott felszólalását. Hidvéghi Balázs úgy vélekedett: ez a vita valójában soha nem a menekültek megsegítéséről szólt, hiszen mindenki segíteni akar a bajbajutottakon. Ez a vita lényegében arról szól, hogy képesek vagyunk-e megőrizni európai identitásunkat és meg tudjuk-e védeni az európai életmódot, normákat, hagyományokat és kultúrát – mondta. Közlése szerint a tömeges migráció támogatása mindezt veszélyezteti.

A tömeges migráció valójában a társadalom átalakítását célzó projekt, amelyet az európai emberekre erőltetnek, a legtöbb esetben anélkül, hogy a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék – mondta. Az illegális tömeges migráció a társadalom széteséséhez vezet, lerombolja az európai normákat és tönkreteszi a közbiztonságot – tette hozzá a politikus. Felhívta a figyelmet, hogy ennek a katasztrófának az első jelei már számos nyugat-európai városban láthatóak. Példaként említette, hogy Franciaországban a francia élet részévé váltak a brutális, borzalmas gyilkosságok. A Migráció következtében romlik a közbiztonság, az állam fokozatosan elveszíti az ellenőrzést, miközben a közhatalom egyre inkább kicsúszik a kezéből – sorolta. 

„Magyarországon továbbra sem adjuk fel az életmódunk, biztonságunk és kultúránk védelmét. A magyar embereket többször megkérdezték erről, és minden esetben elutasították a tömeges, illegális migrációt. Pontosan ezért határozottan elutasítjuk ezt a paktumot”– jelentette ki Hidvéghi Balázs. A videóhoz csatolt szövegben a képviselő úgy fogalmaz: „a migráció tönkreteszi Európát! Veszélyezteti a kultúránkat, a hagyományainkat és sok esetben már az életünket is. Nyugat-Európa nagyvárosaiban ugyanis már olyan mértékben leromlott a közbiztonság, hogy azt akár csak 20 éve még el sem tudtuk volna képzelni. Mi, magyarok, ebből biztosan nem kérünk. Ezért nemet mondunk a brüsszeli migrációs paktumra!”

Az EU Új Paktumában szereplő öt törvény, amelyet szerdán hagytak jóvá a képviselők:

 

Az átvilágítási rendelet beutazás előtti eljárást irányoz elő a menedékkérő profiljának gyors vizsgálatára, és olyan alapvető információk gyűjtésére, mint az állampolgárság, életkor, ujjlenyomatok és arckép. Egészségügyi és biztonsági ellenőrzésekre is sor kerül.

A módosított Eurodac-rendelet frissíti az Eurodac nevű nagyméretű adatbázist, amely a szűrési folyamat során gyűjtött biometrikus bizonyítékokat tárolja. Az adatbázis a kérelmek számlálásáról áttér a kérelmezők számlálására, és megakadályozza, hogy ugyanaz a személy több keresetet nyújtson be. Az ujjlenyomatok gyűjtésének alsó korhatára 14-ről 6 évre csökken.

A módosított menekültügyi eljárási rendelet (APR) két lehetséges lépést ír elő az igénylők számára: a hagyományos menekültügyi eljárást, amely hosszadalmas, és egy gyorsított határeljárást, amely maximum 12 hétig tart. A határeljárás azokra a migránsokra vonatkozik majd, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, félrevezető információkat szolgáltatnak, vagy olyan országokból érkeznek, ahol alacsony az elismerési arány, mint például Marokkó, Pakisztán és India. Ezeket a migránsokat nem engedik be az ország területére, ehelyett a határon lévő létesítményekben tartják őket, ami a „belépés megtiltásának jogi fikcióját” hozza létre.

A menekültügyi és migrációkezelési rendelet (AMMR) létrehozza a „kötelező szolidaritás” rendszerét, amely három lehetőséget kínál a tagállamoknak a migrációs áramlások kezelésére: bizonyos számú menedékkérő áthelyezése, 20 000 euró kifizetése minden olyan kérelmező után, akit nem hajlandó áthelyezni, vagy finanszírozni a frontországok határvédelmét. Brüsszel évi 30 000 áttelepítést tűz ki célul, de ragaszkodik ahhoz, hogy a rendszer egyetlen országot sem kényszerítsen arra, hogy menekülteket fogadjon be, amíg azok a másik két lehetőség valamelyikén keresztül hozzájárulnak a közös terhekhez.

A Válságrendelet kivételes szabályokat ír elő, amelyek akkor lépnek életbe, ha a blokk menekültügyi rendszerét a menekültek hirtelen és tömeges érkezése fenyegeti, mint a 2015-2016-os válság idején, vagy egy vis maior helyzet, például a COVID-19 világjárvány. Ilyen körülmények között a nemzeti hatóságok szigorúbb intézkedéseket alkalmazhatnak, beleértve a hosszabb nyilvántartásba vételi és őrizetbe vételi időszakokat is, a Bizottság pedig felhatalmazást kap arra, hogy további „szolidaritási” intézkedéseket kérjen.

(Kiemelt képünk forrása: Roberta Metsola @EP_President Twitter oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.