Menekültügy – Bírságra számíthat a magyar kormány az EU-tól

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.

2023. december 5., 10:37

Szerző:

Az Európai Bizottság szerint egy kötelezettségszegés eddig már 1 millió euróba került a kormánynak.

– írja a Népszava. A lap szerint nagy a tét abban az eljárásban, amelyben tárgyalást tartottak az Európai Unió Bíróságán (EUB) november 30-án. Az Európai Bizottság kontra Magyarország perben a bíráknak azt kell eldönteniük, hogy mekkora pénzbírságot szabjanak ki Magyarországra, amiért nem hajtott végre egy európai bírósági ítéletet.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal.

Az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani, amit a magyarországi hatóságok nagyrészt elmulasztottak. Ezért az Európai Bizottság (EB) 2022. februárjában keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az Unió bírói testületétől, hogy állapítson meg napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt – emlékeztet a lap. 

Az EB szerint Magyarországnak legalább napi 5468 eurót – de minimum 1 millió 44 ezer eurót – kellene fizetnie a korábbi ítélet kihirdetése és az abban foglaltak teljesítése közötti, de legkésőbb a mostani ügyben hozandó ítélet kihirdetéséig terjedő időszakra. A biztosi testület ennél is nagyobb bírság, napi 16,393 euró kiszabását javasolja, ha a kötelezettségszegés a jelen ügyben hozandó ítélet kihirdetése után is folytatódik.

Ha a kormány továbbra is ellenállna és nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot,

az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból.

(Kiemelt képünk: A határkerítés egy része a magyar-horvát határon Illocska község közelében 2017. február 23-án. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)