Az EU-bizottság panaszt tesz a menekültjog miatt: Orbán, az enfant terrible

Ha az EU-bizottság eljárást kezdeményez valamelyik tagállammal szemben, és az Európai Bíróságnál teendő panasszal fenyegeti meg, mert az nemzeti szinten nem tartja be a menekült ügyi szabályokat, az valójában nem olyan izgalmas. Gyakran előfordul az ilyesmi. Többnyire az EU menekültügyi irányvonalának egy-egy részéről van szó, amikor a befogadási feltételek előnytelenek, vagy hiányos az eljárás – írja kommentárjában Thomas Mayer.

2015. december 12., 23:32

Októberben közel 70 ilyen eljárást számolhattunk össze, amely 20 államot érintett – köztük Németországot és Ausztriát is. A kormányok rendszerint arra törekednek, hogy a problémákat az EU-jogászokkal együttműködve – minden lárma nélkül – feldolgozzák és kijavítsák. Csak a legritkább esetben fordulnak a luxemburgi legfelsőbb bírákhoz. Nem a vitatkozás és a vádaskodás a cél, hanem az igazságos jogi rendezés.
A Magyarország elleni legfrissebb eljárás esetén azonban teljesen más dologról van szó. A Bizottság már hónapok óta próbálja meggyőzni az Orbán-kormányt arról, hogy jogellenes a nyáron elfogadott gyorsított menekültügyi eljárás. A menekültkérelmet gyorsított bírói eljárásban, percek alatt intézik el, és bűncselekményként kezelik az illegális határátlépést. Orbán ezzel a módszerrel tette „menekült nélkülivé” az országát. Nem csinál titkot abból, hogy ideológiai, nacionalista célokat követ, s vitát akar. Orbán maga is perel a menekültek szétosztásáról hozott határozat miatt. Szívesen játssza a rosszfiút, vagy ahogy a franciák nevezik a család rémét, az enfant terrible-t. Légüres térbe vezeti Magyarországot. ( Der Standard, Thomas Mayer, 2015.12.10.)
Fordította: dr. Gonda László