Holtpont az uniós csúcson: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki blokkolták a menekültügyi megállapodást

Magyarország és Lengyelország a csütörtöki EU-csúcstalálkozón állást foglalt a menekültügyi megállapodás ellen.

2023. június 30., 12:58

Szerző:

Az uniós vezetők csütörtökön gőzerővel pörgették a napirendi pontokat. Pletykák keringtek arról, hogy akár le is mondhatják a pénteki találkozót, mivel már nem lesz miről beszélniük. Ekkor lépett közbe Orbán Viktor – vezeti fel az eseményeket a Politico. A lap értesülései szerint a magyar kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az uniós vezetők menekültügyi megközelítését. A lengyel államfő, Mateusz Morawiecki egyetértett Orbán Viktorral.

Végül az egész csúcstalálkozó megrekedt, mivel Franciaország és Németország vezetői, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Magyarországgal és Lengyelországgal tárgyaltak, és nem tudtak továbblépni a zárónyilatkozattal. Végül mindenki feladta. Nem sokkal hajnali 1 óra után az uniós vezetők lefújták a csúcstalálkozót.

A Politico szerint sok szempontból a zárónyilatkozat elmaradása csupán kozmetikai jellegű. Magyarország és Lengyelország 11. órás beavatkozásának hátterében az állt, hogy tiltakoztak az EU-tagállamok által ebben a hónapban keresztülvitt, a migránsok kontinensen keresztüli áthelyezéséről szóló menekültügyi megállapodás ellen, amely a tiltakozás ellenére továbbra is érvényben marad.

A Politco úgy véli, a menekültügy egyre nehezebb témává válik az uniós csúcstalálkozókon, ráadásul a kérdésben nincs egység a tagállamok közt. 

 

Magyarország és Lengyelország a migrációs paktum tartalma mellett azt is kifogásolta, hogy erről legutóbb egyszerű többségi szavazással hoztak döntést, megkerülve a szokásos eljárásrendet, amely az összes tagállam támogatását igényli. Azonban a mostani tiltakozás ellenére a menekültügyi csomagról már döntés született Brüsszelben. 

A Die Welt és a Politico is úgy gondolja, hogy a migrációs paktum elsődleges haszonélvezője Olaszország lehet, amelynek élén Orbán Viktor szövetségese, Giorgia Meloni áll. A megállapodás értelmében ugyanis a bevándorlókat szétosztanák a tagállamok között, így Olaszországra – ahol idén már több mint 50 ezer bevándorlót regisztráltak az ENSZ adatai szerint – sokkal kisebb teher nehezedne, mint most.

(Kiemelt képünk:  Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a varsói Lazienki-palota előtt 2018. május 14-én Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.