Sosem volt még ennyi menekült

Világszerte több mint 71 millió ember kényszerült tavaly lakóhelyét elhagyva hazájában menedéket keresni olyan konfliktusok miatt, mint az ukrajnai háború vagy a pakisztáni áradásokhoz hasonló természeti katasztrófák – közölte a genfi székhelyű, a belső migrációt megfigyelő nemzetközi központ (IDMC) csütörtökön.

2023. május 11., 10:47

Szerző:

Az IDMC tájékoztatása szerint a belső migrációra kényszerülők száma az előző évi adatokhoz képest tavaly 20 százalékos növekedést mutatott, és minden korábbit meghaladott. A megfigyelőközpont szerint a lakhelyét tavaly elhagyni kényszerült, de hazájában maradt emberek közel háromnegyede 10 országban él, köztük Szíriában, Afganisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ukrajnában és Szudánban. 

Az ukrajnai háború tavaly közel 17 millió embert kényszerített belső menekülésre – közölte az IDMC.

„Az országok között kialakult konfliktusok és erőszak összesen 28,3 millió ember elvándorlását eredményezték, ez háromszor annyi, mint az elmúlt évtized éves átlaga”

– áll a jelentésben. A tavaly elvándorlók nagyobb része – 32,6 millió ember – természeti katasztrófák, köztük árvizek, aszályok és földcsuszamlások miatt kényszerült elhagyni lakóhelyét. 

„A tavaly kirobbant háborús konfliktusok és a természeti katasztrófák egyaránt súlyosbították az emberek már meglévő sebezhetőségét és egyenlőtlenségeit, ami eddig soha nem látott elvándorlást eredményezett”

– mondta Jan Egeland, az IDMC-t 1998-ban létrehozó Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára. „Az ukrajnai háború a globális élelmiszer-biztonság romlását is tovább fokozta, amely éppen a belső menekülteket sújtotta leginkább. Ez a szélsőséges helyzet aláásta azt a többéves fejlődést világszerte, amelyet az éhezés és az alultápláltság csökkentésének terén elértünk.”

(Kiemelt képünk: Menekültek a fehérorosz-lengyel határon lévő Bruzgi szállítási és logisztikai központban, Grodno régióban, Fehéroroszországban. Fotó: Viktor Tolocsko / Szputnyik)

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.