Egyre enyhébbek a büntetések Schadl perében

Lezárult az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőperének egyik fejezete azzal, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán döntés született azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök főszereplésével zajló büntetőügyben.

2024. február 8., 14:36

Szerző:

Schadl György és Völner Pál összesen huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, csütörtökön több végrehajtót és néhány olyan vádlottat ítélet el jogerősen a bíróság, akik fellebbeztek az első fokú ítélet ellen. Ez elsősorban a bűnügyi felügyeletben lévő – mára viszonylag szabadon mozgó – Schadl helyzetét nehezíti. Az említett tíz vádlott közt van ugyanis az a hat önálló bírósági végrehajtó, akik beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének.

A most elítélt vádlottak mindegyike felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon, akkor mindannyian némileg enyhébb büntetést kaptak annál, amit az ügyészség indítványozott nekik – írja a 24.hu. Ennek ellenére többen fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, 3 illetve 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket, továbbá ötmillió forint pénzbüntetésre, valamint öt évre eltiltották őket a végrehajtói foglalkozástól. (Az ügyészi indítvány minden, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltotta volna a végrehajtókat.)

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésében tovább enyhített az ítélet egyes részein.

A végrehajtók közül többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek számukra. Többeknek megfelezték a büntetést: ötmillióról két és fél millió forintra enyhítették a fizetendő összeget, amit 21 havi részletben fizethet meg az elítélt. A tanácsvezető bíró szóbeli indoklása szerint az enyhítésnél figyelembe vették, hogy van olyan egykori végrehajtó, aki regisztrált álláskereső, valamint egyikük esetében sem volt szó az átlaghoz képest eltérő vagyoni helyzetről.

Völner és Schadl ügye

A Völner és Schadl elleni fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezekkel kapcsolatos konkrétumokról ugyanakkor nem tudott beszámolni az ügy koronatanújaként emlegetett nő, akinek vallomása látszólag igencsak meggyengítette a vádakat. De az is igaz, hogy egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte bűnösségét.

A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól. Megjegyzendő, hogy ezt az összeget csaknem egy év alatt megkereste a hét érintett végrehajtó. Mint megírtuk, az ügyben szereplő végrehajtók több mint 2,3 milliárd forintot kerestek összesen, ám pénzügyeik alapján nem látszik, hogy a csaknem 1,4 milliárd forintnyi különbözettel (amit a vád alapján nem adtak át Schadlnak) mi történt.

Schadlt és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. A rendőrök több millió forintot és két diplomata útlevelet foglaltak le tőlük. Ezeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állíttatta ki Völner Pál kérésére. Később az eljárás során hatalmas vagyont foglaltak le a házaspárnál, aminek részbeni elrejtése miatt emeltek vádat Schadl felesége ellen is. Schadl Györgyöt akkor le is tartóztatták, ám ezt sokáig próbálták titkolni.

A végrehajtók elnöki posztjáról lemondott Schadl végül két év raboskodás után került házi őrizetbe azután, hogy az ügy fontosabb tanúit meghallgatták a bíróságon. A Schadl és Völner sorsáról is döntő büntetőper áprilisban fog folytatódni.

Schadl elhagyhatta a börtönt és már boltba is járhat

Mint arról korábban beszámoltunk: Házi őrizetbe került a Völner-Schadl-büntetőper elsőrendű vádlottja, és a harmadrendű vádlott, R. Róbert is hazatérhet Kecskemétre. Arról pedig a napokban írtunk, hogy Schadl hetente kétszer több órán át bevásárolhat, szakmai továbbképzésen vehet részt, orvosi vizsgálatokra is járhat mostantól a korábban két éven át előzetes letartóztatásban lévő, majd tavaly decemberben házi őrizetbe került a bírói végrehajtói korrupciós per elsőrendű vádlottja. 

(Kiemelt képünkön Schadl György. Fotó: Miskolci Egyetem)