Már boltba is járhat Schadl György, enyhített a bíró a házi őrizeten

Bevásárolhat és akár tanfolyamokon is részt vehet ezután Schadl György, persze csak a bokájára szerelt nyomkövetővel együtt.

2024. február 6., 20:32

Szerző:

Hetente kétszer több órán át bevásárolhat, szakmai továbbképzésen vehet részt, orvosi vizsgálatokra is járhat mostantól a korábban két éven át előzetes letartóztatásban lévő, majd tavaly decemberben házi őrizetbe került Schadl György, a bírói végrehajtói korrupciós per elsőrendű vádlottja. A Blikk információi szerint a védők indítványára erről döntött kedden a Fővárosi Törvényszék. Az ügyészség a kereset elutasítását kérte, egyebek a közt az ellenőrzés nehézségeire hivatkozva Pest vármegye határain belül.

Az enyhítést a bírói végrehajtói korrupciós per elsőrendű vádlottja, Schadl György védője kezdeményezte azzal az indokkal, hogy a vádlottat megilleti a teljes körű védekezés, ami nehezen kivitelezhető, hogyha csak ő jár fel Schadl lakására, így kérte a bíróságot, hogy heti két napon engedélyezze a védői iroda felkeresését is.

A nyomkövető egyelőre marad Schadl György bokáján

Bírság ugyanakkor kikötötte, hogy bokára szerelt jeladót továbbra is viselnie kell, így nyomon követhető, ha megszegi az előírásokat, esetleg elhagyja a vármegye határát – olvasható a cikkben. A per áprilisban folytatódik.

Tavaly novemberben Tóth Erzsébet tanácsvezető bírónő úgy határozott, hogy Schadl György és a harmadrendű vádlott, R. Róbert esetében megszünteti az előzetes letartoztatást és házi őrizetet rendelt el. Előbbi budapesti, utóbbi kecskeméti otthonában került ilyen típusú őrizetbe. „Soha nem akartam elszökni. Későbbiekben sem áll szándékomban elmenekülni. Vallomásomon nem áll szándékomban változtatni. Akiket az ügyészség szeretett volna tanúként meghallgatni, az megtörtént. Bűnismétlésre nincs is lehetőségem, már nem vagyok a végrehajtói kar elnöke. Szeretném kérni a méltányos eljárást” – ezek voltak Schadl György utolsó szavai bilincsben, 2021 november óta volt előzetes letartóztatásban.

Miről is szól a Schadl-per?

A vádirat lényege szerint dr. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki dr. Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében dr. Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Dr. Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a dr. Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással, hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

(Kiemelt kép forrása: Miskolci Egyetem)