Völner–Schadl–per: tanúként idézték Süli Jánost és volt államtitkárát

Kovács Pál volt államtitkár meghallgatásával folytatódott Schadl György és Völner Pál pere csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság beidézte a paksi beruházásért felelős volt minisztert, Süli Jánost is.

2023. november 9., 13:59

Szerző:

Meghallgatásukat egy kezdetleges stádiumban lévő találmánnyal kapcsolatban indítványozta a bíróság. Ehhez ugyanis pályázat révén állami támogatást szeretett volna szerezni Schadl György, aki egy céget is alapított a projektnek a kifejlesztésére.

A vád szerint Schadl György Völner Pál államtitkár közbenjárását kérte Süli János akkori paksi beruházást felügyelő miniszternél, hogy egy találmányhoz pályázati pénzekhez juthassanak. Völner először Kovács Pált kereste meg – írja a Blikk.

„Völner Pált 2010 óta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból ismerem, négy éven keresztül együtt dolgoztunk, azonos értekezleteken vettünk részt, egy időszakban az irodánk is egymással szemben volt, jó kapcsolatot ápoltunk.(...) 2021 környékén Völner államtitkár úr kért meg, hogy nézzük meg ezt a találmányt, a vízmeghajtású motort, érdemes lenne-e vele foglalkozni vagy nem. Első alkalommal egy személygépkocsiba szerelt vízmeghajtású motort néztem meg, a találmány működött” – mondta a volt államtitkár.

Kovács szerint általános gyakorlat volt, hogy ha bármilyen feltaláló megkereste a kormányzatot, egy-két kolléga felmérte, „van-e benne potenciál”.

Kovács kétszer járt a műhelynél Völner társaságában, második alkalommal már Schadl is ott volt, akinek be is mutatta, ám ő nem tudta, hogy a végrehajtói kar vezetője. Vallomása szerint a finanszírozási lehetőségekről is szó esett. Maga Süli János akkori tárca nélküli miniszter is megtekintette a találmányt – idézi a lap.

A bírónő kérdésére, hogy felmerült-e akkoriban, hogy kiírjanak konkrét pályázatot, amelyen indulhatott volna a találmány, Kovács úgy reagált: „Süli miniszter úrnál ilyen lehetőség nem volt. Abban az időszakban a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) volt a terület, ahol lehettek ilyen pályázati kiírások. Volt róla szó, hogy lesz ilyen pályázat, de tudomásom szerint végül nem lett kiírva” – válaszolta a volt államtitkár.

A meghallgatáson Schadl is kérdéssel fordult a tanúhoz. Arról érdeklődött Kovácstól, hogy érzett-e a találkozón közte és Völner Pál között korrupciós kapcsolatot. Erre határozott nemmel válaszolt a volt államtitkár.

(Kiemelt kép: Schadl György. Fotó: Miskolci Egyetem)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.