Hihetetlen fordulat: elhagyhatja a börtönt Schadl György

Házi őrizetbe kerül a Völner-Schadl-büntetőper elsőrendű vádlottja, és a harmadrendű vádlott, R. Róbert is hazatérhet Kecskemétre.

2023. november 16., 18:44

Szerző:

Maratoni hosszúságúra sikeredett a Völner-Schadl-büntetőper tárgyalása csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken, ahol F. Vivien koronatanú válaszolt a kérdésekre – írta az Index. A tárgyalás egy meglepő eredménnyel zárult: Tóth Erzsébet tanácsvezető bírónő úgy határozott, hogy az elsőrendű vádlott, Schadl György és a harmadrendű vádlott, R. Róbert esetében megszünteti az előzetes letartoztatást és házi őrizetet rendelt el. Előbbi budapesti, utóbbi kecskeméti otthonában kerül ilyen típusú őrizetbe.

„Soha nem akartam elszökni. Későbbiekben sem áll szándékomban elmenekülni. Vallomásomon nem áll szándékomban változtatni. Akiket az ügyészség szeretett volna tanúként meghallgatni, az megtörtént. Bűnismétlésre nincs is lehetőségem, már nem vagyok a végrehajtói kar elnöke. Szeretném kérni a méltányos eljárást” – ezek voltak Schadl György utolsó szavai bilincsben, 2021 november óta volt előzetes letartóztatásban.

Schadl örömmel, de néma csendben fogadta a bíróság határozatát.

A Blikk úgy tudja, visszaviszik a börtönbe, onnan fogják szabadon engedni a vádlottakat.

A büntetőügy januárban folytatódik, a védők szerint elsőfokú ítélet 2024 végén vagy 2025 elején várható.

Bilincsben és kommandósok kíséretében jelent meg a Fővárosi Törvényszéken a Völner–Schadl-perként elhíresült büntetőügy elsőrendű vádlottja, Schadl György, a végrehajtói kar egykori elnöke, valamint a harmadrendű vádlott, R. Róbert. A per  több mint két éve, 2021. november 5-e óta tart.

A csütörtöki tárgyalási napon az ügy koronatanúját, F. Vivient zárt videóláncon keresztül kérdezte a bíróság. Mint ismeretes, F. Vivien is a vádlottak között foglalt volna helyet, hiszen ő volt Schadl irodavezetője és bizalmasa, de az eljárás kezdetén vádalkut kötött az ügyészséggel. A nő korábban részletes – önmagára is terhelő – beismerő vallomást tett. Az ügyben megvádolt személyek ügyvédjei már korábban jelezték, hogy az asszony vallomása több ellentmondást is tartalmaz, amelyekkel szeretnék szembesíteni az ügy koronatanúját, és tisztázni néhány részletet.

Az ügy elsőrendű vádlottja mellett megjelent a bíróságon Völner Pál korábbi államtitkár, valamint az ügy harmadrendű vádlottja, R. Róbert is.

A rendkívül vontatott, nyögvenyelős tárgyaláson a bírónő többször türelmetlenül közbeszólt, hogy Schadl György konkrétan és lényegre törően kérdezzen a tanútól és mellőzze a cirkalmas körmondatokat, valamint ne ragadjon le egy-egy dátumnál vagy találkozónál.

Schadl György kukacoskodó keresztkérdéseivel gyakorlatilag összezavarta és szétszedte a vád koronatanújának, F. Viviennek a tanúvallomását

– fogalmazott az Index. „Értem, hogy szeretnél összezavarni. Ez sikerült is” – ismerte be a tárgyalás során az Óbudai Bíróságon tartózkodó koronatanú.

Kellemetlen közjáték volt a tárgyaláson, amikor Schadl György rákérdezett korábbi beosztottjánál, hogy miért utánozta naptárja hátlapján az ő aláírását. Valószínűleg, hogy hamisítsa azt, utalt rá a végrehajtói kar korábbi elnöke. Arról is kérdezte F. Vivient, hogy a nő mikor mekkora összegeket adott és vett át különböző személyektől és a házi kasszába milyen tételeket könyvelt be.

F. Vivientől Völner Pál, korábbi államtitkár is megkérdezte, hogy van-e tudomása arról, hogy ő kapott-e bármilyen pénzt Schadl Györgytől. „Kizárni nem tudom” – válaszolt a tanú. Völner Pál szerint ő semmilyen jogellenes dolgot nem követett el, koncepciós ez az egész eljárás – mondta a tárgyalási nap végén a volt államtitkár. 

(Kiemelt kép forrása: Miskolci Egyetem)