Vallomást tett Schadl György bizalmasa

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken folytatódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőpere, a Schadl-Völner ügy, ahol a Tenkes fedőnevű koronatanú tett vallomást. 

2023. október 19., 13:14

Szerző:

Folytatódik az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőpere, a Schadl-Völner ügy. Csütörtökön a „Tenkes” fedőnévű koronatanú , S. Tímeát kérdezte a Fővárosi Törvényszék, aki 2018-tól volt Schadl György fontos, elsősorban pénzügyi és operatív intézője. A nő vallomást téve, megússza a felelősségre vonást. Ő volt az a bizalmas, aki több olyan végrehajtói irodát is segített felállítani, ahova a vádak szerint Schadl kívánalmainak megfelelően neveztek ki végrehajtókat – írja tudosításában a 24.hu

„Tenkes” a nyomozati vallomásában többek közt arról vallott, hogy 2018-ban ismerte meg Schadl Györgyöt, aki akkor átvette a szigetszentmiklósi végrehajtói irodát, és először nem is akart Schadl Györggyel együttdolgozni, de később bizalmasa lett. Kiderült, addig variált, hogy késve írta alá új munkaszerződését, ezért elvesztette a végrehajtói helyettesi státuszát, emiatt újra kellett volna szakvizsgáznia. Ekkor Schadl György egy telefonnal elintézte, hogy jogosultságot kapjon. „Tenkes” vallomása szerint Schadl felhívott valakit a minisztériumból, hogy intézzék el az ügyet, mire másnap már ismét élt a végrehajtói helyettesi igazolványa. A koronatanú azt mondta, „nem tudom, kit hívott fel, csak annyit, hogy valakinek még aznap este be kellett mennie a minisztériumba dolgozni” – idézi a portál.

„Tenkes” részletesen beszélt arról, hogy 2019-ben pályázatot írtak ki a szigetszentmiklósi végrehajtói iroda vezetésére, ahová F. Miklóst nevezték ki végül, aki „Tenkes” szerint teljesen alkalmatlan – F. Miklós azt mondta, szinte a teljes osztalékát át kellett adnia Schadlnak, cserébe kétmilliós fizetést kapott. De azt is elmondta, hogy a szigetszentmiklósi és a fonyódi végrehajtói irodát is Schadl irányította a háttérből, ahogy főnökének is őt tekintette. 

Hozzátette, bár szokszor beszélt Schadl Völnerrel telefonon a jelenlétében, de konkrét pénzátadást nem látott. Ennek ellenére S. Tímea azt mondta, tisztában volt vele, hogy az osztalékból fizetett különböző pénzátadások nem kölcsönök voltak, ezért úgy döntött, saját ügyvédet fogad. S. Tímea szinte szóról szóra megismételte a nyomozás során tett vallomását a bíróságon. 

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fővárosi törvényszék, tárgyaló terem, tárgyalás Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.