Folytatódik a Schadl-Völner ügy: újabb nagy értékű járműveket talált az ügyészség Schadl Györgynél

Kedden a Fővárosi Törvényszéken folytatódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőpere a Schadl-Völner ügy. Kiderült, hogy az ügyészség talált még néhány autót, egy hajót és egy légi járművet Schadl György tulajdonában és a tárgyalás a koronatanú, vagyis Kanál meghallgatásával folytatódott.

2023. október 3., 13:01

Szerző:

A nyári ítélkezési szünet után a Fővárosi Törvényszéken folytatódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb, politikai szálakban bővelkedő korrupciós büntetőpere Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár főszereplésével. A per keddi tárgyalásán az ügyészség legfontosabb tanújának meghallgatását folytatták, aki tíz éven át dolgozott titkárnőként a végrehajtók volt elnöke mellett. F. Vivient, vagyis Kanált ezúttal is védett módon, távmeghallgatás útján hallgatták meg – írja a 24.hu. 

Ahogy arról beszámoltunk Schadl titkárnője vádalkut kötött és kitálalt, ezért nem vádlottja az ügynek, hanem koronatanúként szerepel az eljárásban. A koronatanú szerepe azért fontos, mert a korrupciós pénzek útjának dokumentálásával volt megbízva. A tárgyalás elején kiderült, hogy az ügyészség talált még néhány autót, egy hajót és egy légi járművet Schadl György tulajdonában. Ezek lefoglalását kérték.

Völner Pál védője jelezte, hogy a bűnjelek között szerepel Schadl György naplója is, amiben több találkozó szerepel Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel. Erre hivatkozva ismét kérte Varga Judit tanúkénti meghallgatását. Továbbá Papp Gábor ügyvéd Vízkelety Mariann volt államtitkár tanúmeghallgatását is sürgette, mert a betegséggel küzdő volt politikus kikérdezése a jogász szerint kulcsfontosságú lehet. Ugyanakkor Tóth Erzsébet bíró jelezte, a volt államtitkár novemberi meghallgatása egyelőre kétséges. 

Kedden a bíróság bemutatta, hogy F. Vivientől lefoglaltak egy pingvin figurát, ami az az adathordozó volt, amelyen a Schadl pénzeinek útját dokumentáltak. Ezután a bírónő ismertette a koronatanú korábbi vallomásait. Ezek közt a nő Schadl György pénzügyeinek könyveléséről is beszélt. A költségek közt említett egy 42 millió forintos kiadást, ami egy Porsche vételára volt. Feltehetően feltehetően ez az a sportautó, amivel Schadl telefonon is büszkélkedett, miszerint meglepte magát egy „miami blue” színű Porschéval.

Vallomásait F. Vivien fenntartotta. A pingvines pendrive tartalmazta azt a nyilvántartást is – „Egyenlegmoncsi” elnevezéssel –, ami a vádak szerint a Völner Pálnak juttatott kenőpénzeket is dokumentálta.

A vád szerint Schadl majdnem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként – legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló volt fideszes államtitkárnak.

Schadl nincs könnyű helyzetben, ugyanis a szintén megvádolt hét végrehajtó közül hatan beismerték bűnösségüket, így azt, hogy kenőpénzt fizettek a végrehajtói kar elnökének a kinevezésükért cserébe. Schadl és Völner tagadják a vádakat. A végrehajtók volt elnöke szerint nem fizette le a Fidesz volt államtitkárát, csupán jó kapcsolata volt vele, és közös érdeklődési köreik vannak, mint a hajózás, a vasút, és a gasztronómia szeretete. Völner pedig azt mondta, szerinte csak segítőkész volt, és ezt próbálják most a terhére róni. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)