Schadl titkárnője vádalkut kötött és kitálalt

A Kanál fedőnévre hallgató titkárnő nemcsak asszisztált Schadl védelmi pénzek beszedésére épülő hálózatához, hanem ő maga is zsarolt meg és szervezett be egy végrehajtót, akinek aztán a nyeresége háromnegyedét elvették. 

2023. október 3., 10:21

Szerző:

Schadl György autóját 2021. november 5-én, délután fél kettő előtt néhány perccel állították félre a készenléti rendőrök a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. Schadl és a neje több millió forintnyi euró és dirham társaságában utazott volna Dubajba nyaralni. A rendőrök szerint viszont kapott egy fülest, és menekülni akart volna az országból, mivel az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye. Schadlt a helyszínen megbilincselték, előállították, és azóta is letartóztatásban van. A végrehajtói kamara elnökének letartóztatása után titkárnője, Kanál azonnal vádalkut kötött, és most a per egyik koronatanújaként vall volt főnökére – írja a Telex

A lehallgatási jegyzőkönyvekben szereplő Kanál fedőnév F. Vivien titkárnőt takarja, aki akkor már tíz éve volt Schadl közvetlen munkatársa, papíron végrehajtójelöltként, a valóságban pénzügyesként és titkárnőként. F. Vivient hivatali vesztegetés bűntettében bűnsegédlettel vádolták, de együttműködés esetén vádalkut ajánlott neki az ügyészség. Azonnal megtört és Schadlra vallott. Elmondta, hogy tíz éve dolgozik Schadlnak, aki az utóbbi években gyakran járt az Igazságügyi Minisztériumba Völner Pállal találkozni, és 2-3 millió forintos összegeket adott át neki különböző szívességekért cserébe. Kanál arról is beszélt, hogy a bevételeiket és a kiadásaikat egy Excel-táblázatban vezették, amelyben külön megnevezésük volt a Völnernek juttatott összegeknek. Bevallotta, hogy a táblázathoz csak páran fértek hozzá, köztük Kés (M. Viktor), Schadl sofőrje. Kanál vádalkut kötött. 

A hirtelen kinevezett Szabó története

Kanál egy ismerősének a kinevezését is elintézte. Négy éve egy ismerőse, bizonyos Szabó Balázs jelentkezett végrehajtónak. Schadlnak, csak annyit kérdezett, hogy Szabó megbízható-e. A titkárnő igent mondott, Schadl pedig elintézte Szabó kinevezését. Majd amikor Szabó megkapta kinevezését Kanál közölte vele: az iroda nyereségének felét le kell adnia Schadlnak, „hogy mindenki boldog legyen”. Schadl titkárnője ezt a kihallgatáson úgy írta le, hogy „szerintem nem számított erre a Szabó Balázs, kissé kiborult, de átgondolta és belement”. Szabót Schadl 2018-ban nevezte ki monori végrehajtónak, ő pedig onnantól kezdve minden évben készpénzben adta át az irodája nyereségének háromnegyedét Kanálnak. Kanál szerint egyszer ez akkora összeg volt, hogy ő nem is akarta azt bevinni Schadl irodájába, hanem megkérte Kést, Schadl sofőrjét, hogy jöjjön érte, és Monoron, az utcán adta át neki. Szabó májusban bűnösnek vallotta magát, és részletesen vallott Schadlra is, ezért cserébe csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Szabó vallomásában azt állította, hogy  összesen 190,5 millió forintot adott le védelmi pénzként Kanálnak. Kanál szerint ő személyesen 40 milliót rakott zsebre Szabó nyereségéből.

A Schadl-Völner ügy tárgyalásának őszi időszaka F. Vivien vagy Kanál további kihallgatásaival folytatódik. 

(Kiemelrt képünk illusztráció. Fotó: JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.