Egy kivétellel minden végrehajtó beismerte a bűnösségét a Völner-Schadl-ügy második előtárgyalásán

A keddi előtárgyaláson a hét megvádolt végrehajtó közül hat ismerte bűnösségét. Egy közülük azonban élt tárgyaláshoz való jogával, és Trócsányi László volt igazságügyi minisztert idéztetné be. Az eddig meghallgatott tizennyolc vádlott közül eddig tízen ismerték el bűnösségüket.

2023. február 21., 15:20

Szerző:

Folytatódott kedden a bírósági eljárás a Völner-Schadl-ügyben, tizenegy vádlott meghallgatásával – tudósít a 24.hu. Az előkészítő tárgyaláson még csak nyilatkoztatják a vádlottakat azzal kapcsolatban, hogy elismerik-e azt, amit az ügyészség írt róluk a vádiratban. A Fővárosi Törvényszék ezúttal mások mellett olyan további végrehajtókat hallgatott meg, akiknek a vádak szerint a Fidesz volt államtitkárának segítségével Schadl intézte a kinevezését.

A Völner-Schadl korrupciós ügynek összesen 22 vádlottja van, élükön Völner Pállal és Schadl Györggyel. A vád szerint „Schadl 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.”

Tovább romlanak Schadl és Völner esélyei

A bírósági eljárás négy előkészítő tárgyalása közül a keddi a második. A hét korrupcióval vádolt végrehajtó közül hatan ismerték be a bűnösségüket. A bűnösségüket beismerő végrehajtók majdnem mind elfogadták az ügyészség rájuk kiszabott büntetését. 

  • V. Á. L. beismerte a bűnösségét hivatali vesztegetésben, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Egy év tíz hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést illetve öt millió forint pénzbüntetést kapott, ezen felül öt évre eltiltották a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • N. G. önálló bírósági végrehajtó szintén beismerte a hivatali vesztegetést, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ő két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Öt milliót neki is kell fizetnie, jogi egyetemi végzettséghez kötött tevékenységet öt éven át ő sem gyakorolhat.
  • O. Á. D. végrehajtó, a tizedrendű vádlott is beismerte a bűnösségét. Egy év tíz hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, öt millió forint büntetés, öt éves eltiltás járt neki is.
  • M. E. végrehajtó nyolcadrendű vádlottként szintén beismerte bűnösségét. Két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá. Őt is öt millió forint pénzbüntetés befizetésére kötelezték, és öt évre eltiltották a jogi tevékenységtől. A bíró kérdésére azt felelte, hogy jelenleg életvezetési tanácsadóként dolgozik.
  • Sz. B. hetedrendű vádlott társaihoz hasonlóan beismerte a bűnösségét. Ő egy év hat hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Neki is fizetnie kell öt milliót, és öt évig ő sem folytathat jogi egyetemi végzettséghez kötött tevékenységet.
  • F.M. végrehajtó beismerte bűnösségét, lemondott tárgyaláshoz való jogáról. Egy év tíz hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, illetve ötmillió forint pénzbüntetést és öt éves eltiltást. Ő azt is elmondta, hogy nagyon megbánta, amit tett – nem gondolta akkor, hogy ennyire súlyos bűncselekményt követ el, és kérte, hogy az ügyészség indítványához képest enyhébb büntetést kaphasson.

Beidéznék a volt igazságügyi minisztert

Egyedül a hatodrendű vádlott, Cs. É. nem ismerte be a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. CS. É. ügyvédje „indítványozta Trócsányi László volt igazságügyi miniszter meghallgatását, ugyanis a vádlottat Trócsányi minisztersége alatt nevezték ki, és a volt tárcavezető a védő szerint bizonyíthatja, hogy szabályosan történt-e a kinevezése.” Beidéztették továbbá Vízkelety Mariann volt államtitkárt, és szembesítést kértek Schadl Györggyel.

Bíróság elé álltak azok a vádlottak is, akik egy iskola nyilvántartásba vételét akarták elérni. Köztük volt a a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal egyik munkatársa, aki a vád szerint férjével együtt 1,3 millió forintot kapott az ügyintézésért. Ők nem ismerték be a bűnösségüket, és éltek tárgyaláshoz való jogukkal. Az a vádlott sem ismerte be bűnösségét, akinek az iskola nyilvántartásba vétele állt érdekében.

Völner és Schadl csütörtökön nyilatkoznak majd

Ahogy korábban megírtuk, az első előkészítő tárgyaláson négy végrehajtó azonnal beismerte a bűnösségét. Köztük volt P.B., a végrehajtói kar volt hivatalvezetője is, akinek a vádak szerint szerepe volt abban, hogy azokat a végrehajtókat nevezzék ki, akiket Schadl javasolt. Schadl apja és Schadl felesége egyaránt nem tettek beismerést – őket pénzmosással vádolják. A tárgyaláson jelen volt Schadl György és Völner Pál is, de ők csak csütörtökön, a harmadik előkészítő tárgyaláson nyilatkoznak majd. 

(Kiemelt képünk: Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára. Forrás: Pesti Hírlap Archív.)

 

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.