Megkezdődött Schadl és Völner pere

Az előkészítő ülésen Schadl Györgyön és Völner Pálon kívül még 20 ember áll a bíróság előtt, a mai kérdés, hogy tesznek-e beismerő vallomást.

2023. február 17., 11:43

Szerző:

Az előkészítő üléssel pénteken elkezdődött a 2020-as évek várhatóan legnagyobb hazai büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A 22 vádlott közül a két legismertebb Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium azóta már lemondott államtitkára.

Az ügyet dr. Tóth Erzsébet tanácsa tárgyalja. Az előkészítő ülésen a vád képviselője – az ügyész – ismerteti a vádat, majd ezt követően a vádlottak beismerő vallomást tehetnek, ha akarnak. Ha ezt teszik, akkor azt a büntetést kapják, amit a vádban az ügyészség indítványozott. Ez Schadl György esetében tíz, Völner Pálnál pedig nyolc év börtönbüntetést jelentene. Emellett Schadl 200, Völner pedig 25 millió forintos pénzbüntetést is kapna, valamint eltiltanák őket a közügyektől, semmilyen formában nem folytathatnának jogi végzettséget kívánó munkát, és vagyonelkobzásra is számíthatnának.

A fentiek ismeretében nem sok esély van arra, hogy a vádlottak (legalábbis Schadl és Völner) az előkészítő ülésen vallomást tennének, így alighanem meglehetősen hosszú tárgyalássorozat elé nézünk.

A 24.hu információi szerint az ügy szálai akár Rogán Antal kabinetfőnökéig is elérhetnek.

(Képünkön Schadl György. Fotó: Miskolci Egyetem)