Schadlék mestermunkája: még egy jósnőt is lefizettek, hogy fizessen az ügyfél

Egészen elképesztő részletek derültek ki a Völner-Schadl-ügyben az egyik vádlott vallomása alapján. Dörzsölt nagymenők, 8 általánost végzett kulcsember, zsarolás és lefizetett jósnő bukkan fel a hvg.hu-n megjelent, az egyik szálat felgombolyító cikkben. 

2023. február 16., 12:57

Szerző:

Újabb izgalmas összefüggéseket leplezett le a Völner-Schadl ügyben A. Tamás ügyvédjelölt, aki részletes vallomást tett R. Róbert és Schadl György ügyleteiről. Az ügyvédjelölt vallomása a nyilvánosságra került nyomozati anyagokat és lehallgatott beszélgetéseket kiegészítve egy széleskörű, az igazságszolgáltatásra is kiterjedő korrupciós kapcsolatrendszert tár fel – írja a hvg.hu. R. Róbert Schadl régi kecskeméti ismerőse, A. Tamás pedig R. Róbert bizalmi embere és jogi tanácsadója volt. A lap értesülései szerint a szintén vádlott R. Róbertnek nincs közvetlenül köze a végrehajtókhoz, csak mostanában derült ki róla, hogy a bűnügyi sorozatba illő, szövevényes történet egyik kulcsfigurája. Schadl, Völner és R. Róbert sem tett beismerő vallomást, ám A. Tamás a letartóztatása után összeomlott, és részletes vallomást tett R. Róbert és Schadl ügyleteiről. Az általa elmondottak, ha nem is feltétlenül hitelesek minden pontban, kiegészítik az elmúlt időszakban kiszivárgott hangfelvételeket. „A kettő együtt döbbenetes, szövevényes, mindent behálózó korrupciót tár fel, ami messze túlmutat a büntetőper fókuszába helyezett végrehajtói mutyin” – írja a lap. 

vagyonkirály.fontos@gmail.com

Mindehhez pedig R. Róbertnek elég volt nyolc általános, jó nyelvtudás és a határokon túlra, például Oroszországba is elérő kapcsolatrendszer. Határozott fellépése és mentalitását tükröző email címe (vagyonkirály.fontos@gmail.com) mindent elárul. Schadl, a magasan képzett jogász mellett ma Magyarországon, Európa közepén így egy olyan fizetőképes ügyfélkört alakítottak ki, amely természetesnek véli, hogy a megfelelő emberek olykor százmilliós megkenésével intézzék el ügyes-bajos dolgaikat. 

Jól illusztrálja a páros intézkedési stílusát az a telefonbeszélgetésük, amiben „mestermunkának” nevezték azt, hogy még egy jósnőt is lefizettek, hogy az aktuálisan tejelő ügyfelüknek azt mondja, ami az ő érdekükben áll.

Szemben a vádiratban szereplő 900 milliónyi vesztegetési bevétellel, A. vallomása szerint Schadl havonta 300 millióhoz is hozzájuthatott. Az iratokból azonban nem látszik, hogy azt feltárták volna, hogy kikkel osztozhatott volna a bevételén. R. Róbert anyagi helyzete sem tisztázott, ám az A. kihallgatásán elhangzottak szerint, miután R. Róbert 2019-ben felfüggesztett börtönnel megúszott egy büntetőügyet, négyszázmilliós adósságát gyanús gyorsasággal hatvanmilliósra dolgozta le. 

Főállásban, menő helyeken ment a kavarás

A lehallgatások alapján jelen per vádlottjai úgy keresték a pénzt, hogy nap mint nap „a látóterükbe került adóhatósági, versenyhivatali, felszámolási, társadalombiztosítási, örökösödési és sok egyéb fennforgás elintézésének módját és árát tárgyalták telefonon vagy a törzshelyeiken.” Kedvencük volt a budapesti InterContinental szálloda terasza, a Félix étterem, vagy a MOM parkbeli Leroy bisztró. Nem jelentett problémát az ügyvédi titkok ellopása, a bírák megkörnyékezése és a zsarolás sem.

A törzshelyeken folytatott eszmecserékbe ismert szakembereket is bevontak, ám ezek szerepét az ügyészség egyáltalán nem bolygatta, pedig egy-egy ilyen asztaltársaság jelentős kapcsolati tőkével rendelkezett: például 2021-ben a Váci utca egyik kávézójában csevegett Schadl Györggyel Szilas András ügyvéd és a kiemelt felszámolásokat végző állami cég munkatársa, Koller Mihály Dávid. Szilas jelenleg R. Róbert védője, de „az ő lánya a nemzetközi igazgatója annak az alig másfél éve működő állami hivatalnak, a közvetlenül Orbán Viktor alá tartozó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH), amely a végrehajtók kontrollját is megkapta”.

Módszereik között szerepeltek kifejezetten alvilági forgatókönyvek is. Egy állateledel-forgalmazó cég vezetőjének 600 millió forint áfát érintő adócsalásának ügyében például Fiedler Bálint végrehajtóval, Czinze Ágnes alkotmánybíró fiával egyeztettek. Azt javasolták neki, hogy ismerje be a bűnösségét, hogy kössön egyezséget az adóhatóságokkal. Biztos, ami biztos egy gyilkosságról szóló információt is el akartak adni neki, hogy biztosan fel tudjon kínálni valami cserealapot, de az „ügyfél” végül nem élt az ajánlattal.