Ezt kell tudni a Völner-Schadl ügyről

Lassan két és fél éve tart a Völner-Schadl korrupciós botránnyal kapcsolatos per és most új fordulatot vehet, miután Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen azt mondta, hangfelvételekkel bizonyíthatja, hogy Rogán Antalék manipulálták a per nyomozati iratait.

2024. március 20., 15:54

Szerző:

A Völner-Schadl perként elhíresült korrupciós botrány évekkel ezelőtt kezdődött és bővelkedik olyan fordulatokban, melyek miatt rendszeresen foglalkoztunk vele mi is. Érdemes az elején kezdeni a kissé szövevényessé váló ügy összefoglalását, mégpedig azzal a Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét 2021 novemberében vették őrizetbe és helyezték előzetes letartóztatásba korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. Schadl és a neje aznap több millió forintnyi euró és dirham társaságában utazott volna Dubajba nyaralni. A rendőrök szerint viszont kapott egy fülest, és menekülni akart volna az országból, mivel az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye. Schadlt a helyszínen megbilincselték, előállították.

Az ügyészség 2022. október 24-én sajtóközleményben tudatta, hogy a Központi Nyomozó Ügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt vádiratot nyújtott be Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál – ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vagyon elleni bűncselekmény és pénzmosás ügyében folyó eljárás lényege, hogy Völner és Schadl egymás közt korrupciós kapcsolatot alakított ki 2018 májusát megelőzően, és a MBVK elnöke 2021 júliusáig 2-5 millió forintnak megfelelő összegekben fizetett ki összesen 83 millió forintnyi készpénzt az államtitkárnak.

Varga Judit elkerülte a kínos kérdéseket

A vádiratban jelölt időszakban Varga Judit tárcájánál Völner Pál mellett Vízkelety Mariann volt az Igazságügyi Minisztérium másik államtitkára, akinek a közvetlen feladatkörébe tartozott az önálló bírósági végrehajtók kinevezése. Azonban Völner ekkor miniszterhelyettesként is dolgozott, ami azt jelenti, hogy több hatalommal rendelkezhetett, mint Vízkelety, továbbá a tanúvallomások szerint is Völner Pál hozta meg a végső döntést a kinevezésekről.

Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter mentesült a politikai felelősségre vonás alól a Schadl-Völner ügyben, mert a Fidesz–KDNP képviselői többször is leszavazták a Schadl–Völner-ügy parlamenti vizsgálóbizottságának felállítását az igazságügyi bizottság ülésén, így sosem került az Országgyűlés elé az ellenzék határozati javaslata.

A vádirat szerint a végrehajtói kar elnöke a kinevezésekért cserébe Völner Pálnak 2-5 millió forintos tételeket fizetett ki készpénzben, míg az önálló bírósági végrehajtóktól összesen nagyjából 924 millió forinttal lett gazdagabb a kinevezésükért való közbenjárásért Schadl.

Magyar Péter bizonyítékokat tartogat Rogán Antal ellen

A nyomozati anyagok részletesen foglalkoztak Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádamnak az érintettségével, akinek feltehetően Schadl intézte el, hogy a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) anélkül tegyen jogi szakvizsgát, hogy a vizsgát teljesítette volna. Ellenük az ügyészség nem emelt vádat, ám Magyar Péter ma (2024. március 20-án) a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen tartott meghallgatáson azt mondta, bizonyítékai vannak arra Rogán Antal ellen. Mint mondta, Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat. ”Ami annyit jelent, hogy vagy kivettek belőle dolgokat, vagy kihúztak vagy megmásítottak dolgokat".

Völner Pál szerint kölcsönösen tisztelték egymást Schadl Györggyel

Schadl a kihallgatási jegyzőkönyvek szerint minden ellene felhozott vádat tagadott, és vallomásában azt is állította, hogy Völner szintén ártatlan. Völner Pál is tagadta a vádakat mindvégig, állítása szerint nem kapott pénzt Schadl Györgytől, képviselőként segítenie kell mindenben, amiben tud, ezért segített Schadl Györgynek a vádiratban szereplő esetekben, ugyanakkor bűncselekmény elkövetésében nem vett részt, és nem is volt tudomása róla. Vallomása szerint sokra tartja Schadl Györgyöt, mindig volt közöttük egy kölcsönös tiszteletre épülő nexus, de sosem kapott tőle pénzt. 

Ezt az idilli munkakapcsolatnak beállított szövetséget némileg árnyalja, hogy időközben a 22 vádlottból tízen – köztük hat végrehajtó – beismerték a bűnösségüket. Őket a bíróság már el is ítélte, a legtöbbjük felfüggesztett, tehát nem letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott.

A titkárnő kitálalt

Tavaly októberben Schadl titkárnője vádalkut kötött és kitálalt. A Kanál fedőnévre hallgató titkárnő nemcsak asszisztált Schadl védelmi pénzek beszedésére épülő hálózatához, hanem ő maga is zsarolt meg és szervezett be egy végrehajtót, akinek aztán a nyeresége háromnegyedét elvették. 

A lehallgatási jegyzőkönyvekben szereplő Kanál fedőnév F. Vivien titkárnőt takarja, aki akkor már tíz éve volt Schadl közvetlen munkatársa, papíron végrehajtójelöltként, a valóságban pénzügyesként és titkárnőként. F. Vivient hivatali vesztegetés bűntettében bűnsegédlettel vádolták, de együttműködés esetén vádalkut ajánlott neki az ügyészség. Kanál arról is beszélt, hogy a bevételeiket és a kiadásaikat egy Excel-táblázatban vezették, amelyben külön megnevezésük volt a Völnernek juttatott összegeknek.

A másik koronatanú is vallomást tett

Néhány nappal később a Tenkes fedőnevű koronatanú is vallomást tett. Tenkes a nyomozati vallomásában többek közt arról vallott, hogy 2018-ban ismerte meg Schadl Györgyöt, aki akkor átvette a szigetszentmiklósi végrehajtói irodát, és először nem is akart Schadl Györggyel együtt dolgozni, de később bizalmasa lett. Kiderült, addig variált, hogy késve írta alá új munkaszerződését, ezért elvesztette a végrehajtói helyettesi státuszát, emiatt újra kellett volna szakvizsgáznia. Ekkor Schadl György egy telefonnal elintézte, hogy jogosultságot kapjon.

Tenkes vallomása szerint Schadl felhívott valakit a minisztériumból, hogy intézzék el az ügyet, mire másnap már ismét élt a végrehajtói helyettesi igazolványa. A koronatanú azt mondta: „nem tudom, kit hívott fel, csak annyit, hogy valakinek még aznap este be kellett mennie a minisztériumba dolgozni”.

Tenkes részletesen beszélt arról, hogy 2019-ben pályázatot írtak ki a szigetszentmiklósi végrehajtói iroda vezetésére, ahová F. Miklóst nevezték ki végül, aki Tenkes szerint teljesen alkalmatlan. F. Miklós azt mondta, szinte a teljes osztalékát át kellett adnia Schadlnak, cserébe kétmilliós fizetést kapott. 

A férfi, aki Gazdámnak hívta Schadlt

A Schadl-Völner korrupciós botrány harmadrendű vádlottja, R. Róbert volt az a férfi, akivel Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke olyan bizalmi viszonyt tartott fenn, hogy kölcsönösen előfordult, hogy „Gazdámnak” szólították egymást. R. a bíróságon tagadta a vád által megfogalmazott csalást, hivatali vesztegetést és befolyással való üzérkedést is. Viszont röviden beszélt Schadl Györggyel való kapcsolatáról.

Azt mondta, „Gyurit” 18 éve ismeri, barátjának tartja, rendszeres napi kapcsolatban voltak, rendre igyekeztek segíteni is egymásnak. Szerinte természetes volt az is, hogy hozzá fordult ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban. Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt viszont elmondása szerint nem ismeri és nem is ismerte soha.

Schadl György otthon karácsonyozhatott

Novemberben egy maratoni hosszúságúra sikeredett tárgyaláson meglepő eredménnyel zárult: Tóth Erzsébet tanácsvezető bírónő úgy határozott, hogy az elsőrendű vádlott, Schadl György és a harmadrendű vádlott, R. Róbert esetében megszünteti az előzetes letartoztatást és házi őrizetet rendelt el. Völner Pál végig szabadlábon védekezhetett.

Aznap az ügy koronatanúját, F. Vivient zárt videóláncon keresztül kérdezte a bíróság. Az ügyben megvádolt személyek ügyvédjei már korábban jelezték, hogy az asszony vallomása több ellentmondást is tartalmaz, amelyekkel szeretnék szembesíteni az ügy koronatanúját, és tisztázni néhány részletet. A rendkívül vontatott, nyögvenyelős tárgyaláson a bírónő többször türelmetlenül közbeszólt, hogy Schadl György konkrétan és lényegre törően kérdezzen a tanútól és mellőzze a cirkalmas körmondatokat, valamint ne ragadjon le egy-egy dátumnál vagy találkozónál. Schadl György kukacoskodó keresztkérdéseivel gyakorlatilag összezavarta és szétszedte F. Vivien tanúvallomását, ezt követően döntött a bíró a házi őrizetről, amit azóta már tovább enyhítettek.

A per áprilisban folytatódik.

(Kiemelt kép: 168.hu montázs. Forrás: Miskolci Egyetem)

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.