Letartóztatásban marad Schadl György

Biztosan letartóztatásban marad Schadl György, a végrehajtói kar elnöke.

2022. augusztus 8., 15:14

Szerző:

Három hónappal meghosszabbította a bíróság a Völner-Schadl vesztegetési botrány mindkét, letartóztatásban lévő gyanúsítottja esetében az augusztus 8-án lejáró kényszerintézkedést – közölte a hvg.hu kérdésére a Központi Nyomozó Főügyészség.

A mostani hosszabbítással november 8-ig letartóztatásban tartott két gyanúsított egyike Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, aki a nyomozó főügyészség gyanúja szerint összesen 880 millió forinthoz juthatott a kapcsolat révén. A végrehajtónak jelentkezők közül fizettek többen is 40–100 millió forint közötti összegeket a pozícióért cserébe.

 A korrupciós botrány más letartóztatásban lévő gyanúsítottjának kilétét nem hozták nyilvánosságra, de a sajtóhírek szerint ő egy bírósági végrehajtó. A volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál azonban szabadlábon védekezhet. 

Völner Pál – az előző ciklusban Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese – esetében az ügyészség azt gyanítja, hogy három éven át kapott rendszeresen 2–5 millió forintot Schadl Györgytől cserébe azért, hogy például végrehajtói kinevezéseket intézzen el neki. Völner így a gyanú szerint összesen 83 millió forint kenőpénzt vehetett át.

Ahogyan azt korábban megírtuk, 22-re nőtt a Schadl-Völner-ügy gyanúsítottjainak száma. Az ügy gyanúsítottjai közül sajtóhírek szerint többen is beismerő vallomást tettek. 

(Kiemelt fotó: Zárka a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. MTI/Vasvári Tamás)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.