Varga Judit ismét mentesült a politikai felelősségre vonás alól a Schadl-Völner ügyben

Ismét leszavazták a Fidesz–KDNP képviselői a Schadl–Völner-ügy parlamenti vizsgálóbizottságának felállítását az igazságügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén. Ez azt jelenti, hogy nem kerül az Országgyűlés elé az ellenzék határozati javaslata.

2023. március 6., 16:00

Szerző:

Az ellenzék már tavaly megpróbálta elérni a vizsgálóbizottság megalakítását, de indítványuk nem kapott többséget a többségben kormánypárti bizottsági tagoktól. Varga Judit ügye tehát most sem kerül az országgyűlés elé annak ellenére sem, hogy a korrupciós botrány egyik főszereplője közvetlen beosztottja, államtitkára volt Völner Pál személyében.

A bizottság ellenzéki tagjai szerették volna kivizsgálni, hogy mennyben hálózhatta be a korrupciós ügy a kormány tagjait, mit tudhatott minderről Varga Judit, a két vádlott lehallgatott telefonbeszélgetéseiben elhangzottak részletei vajon kit, mit fednek.

Például kikre gondolt Völner Pál, amikor azt mondta az egyik felvételen, hogy a vallomásától „meginoghat” pár ember széke; ki lehet Tóni, Barbara és Ádám, akik többször is előkerülnek a nyomozati anyagban; milyen személyi összefonódások jelentkeztek a korrupcióval érintett ügyekben – sorolta a homályos részleteket a Telex.

Megvizsgálták volna továbbá az elmúlt évek kilakoltatási ügyeit, azok jogszerűségét, avagy a feltételezhető visszaéléseket a könnyen megszerezhető ingatlanok kapcsán. Szerették volna megtudni azt is, hogy a példátlan, feltételezések szerint milliárdos csalási bűnügyben mennyiben érintettek a kormány és a kormánypárt egyes személyei.

A portál emlékeztet, hogy a bizottság ellenzéki tagjai arról is gyűjtöttek volna szakmai információkat, hogy miként lehetne létrehozni „egy világos szabályok alapján működő, átlátható és tisztességes végrehajtási szervezetrendszert”.

Most viszont még arra az egyszerű kérdésre sem kapnak választ a nyilvánossággal együtt, hogy vajon ki engedélyezte a telefonlehallgatásokat engedélyező Völner Pál telefonbeszélgetéseinek titkos megfigyelését...?

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)