Mészáros Lőrinc új céget alapított, mezőgazdasági beruházásokra készül az ország határain kívül

Külföldi hódításra készül Mészáros Lőrinc a mezőgazdaságban.

2024. május 24., 12:31

Szerző:

Mészáros Lőrinc május 8-án megalapította a Talentis International Agriculture Investments Kft.-t. Az Mfor azt írja, hogy központja a Váci utca 38. szám alatt található, ami a Mészáros-birodalom egyik fellegvára. Az új cég főtevékenysége a vagyonkezelés, ügyvezetője Gombai Gabriella, mint a vállalkozó számos más cégének is, a tulajdonosa pedig a Talentis Group Zrt., amely a felcsúti üzletember érdekeltsége.

Mészáros Lőrinc kinőtte Magyarországot és a nemzetközi építőipar meghódítására készül, hiszen megalakult a Talentis International Construction Investments Kft. Mivel azonban a felcsúti milliárdos Magyarország egyik legnagyobb földesura is, ezért vélelmezhető volt, hogy nem elégszik meg csupán a nemzetközi építőiparral, hanem az agráriumban is külföldi hódítást tervezhet. Ennek céges nyomai már egyre jobban kirajzolódnak: Mészáros Lőrinc éppen a választási kampányidőszak kellős közepén döntött úgy, hogy megalakítja a Talentis International Agriculture Investments Kft. is. Tehát a felcsúti gazdagember mezőgazdasági beruházásokra készül az ország határain kívül – írja a lap. 

Ahogy arról beszámoltunk, a nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva Mészáros Lőrinc cége tavaly megvásárolta Horvátország legnagyobb almatermesztőjét. A Talentis Agro Zrt., a Mészáros Csoport tagja  adásvételi szerződést kötött Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával. A Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereztek a vállalatban. A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre fekvő gyümölcsösök évente 8000 tonna almánál és nektarinnál is többet termelnek, és ezzel a régió legjelentősebb termelői közé tartozik a Rabo d.o.o., valamint Horvátország legnagyobb édes almaexportőre.

A Talentis Agro Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja, a holding célja, hogy hazai és világpiaci előnyöket szerezzen a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel. A mezőgazdaság minden ágával foglalkoznak a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, így vélelmezhető, hogy a nemzetközi, vagy inkább régiós piacon is hasonló felállás megalapozása a cél. Ennek egyik eleme lehet, hogy a hírek szerint Mészáros Lőrinc is bejelentkezett a horvát Fortenovia cég megvásárlására. A regionális élelmiszeripari gigacég tulajdonába tartozik többek között a legnagyobb horvát bolthálózat, a Konzum is – írja az Mfor. 

Mészáros Lőrinc külföldi terjeszkedése kiemelt kormányzati cél

Korábban a Demokratikus Koalíció politikusa intézett kérdést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, melyben többek között  arra volt kíváncsi, hogy mekkora kormányzati hitelt kapott a Talentis Group Zrt. a Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásához.  A kérdésekre Magyar Levente válaszolt: 

„Kiemelt kormányzati cél, hogy minél több magyar vállalat meg tudjon jelenni hazai tevékenysége mellett a külpiacokon is. A hagyományosan szoros kapcsolatrendszerre tekintettel természetes folyamat, hogy a magyar vállalkozások esetén a piacbővítés elsődleges célterülete a Kárpát-medence és a nyugat-balkáni régió.”

Ahogy arról beszámoltunk, Mészáros Lőrinc a horvátországi, romániai, ausztriai és németországi érdekeltségei mellett sikeresen  bővítette külföldi jelenlétét Bosznia-Hercegovinában is. A Lukavac Cement d.o.o., az építőiparhoz szorosan kötődő cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 700 000 tonna klinker és több mint 1 000 000 tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók 

(Kiemelt képünk forrása: Mészáros Lőrinc. Fotó: Puskás Akadémia Facebook oldala)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.