Nem tétlenkedik Mészáros Lőrinc

Hasznosan töltötte az elmúlt egy évet Mészáros Lőrinc: a vállalkozó egyetlen év alatt 50 százalékkal növelte vagyonát.

2024. május 16., 11:23

Szerző:

Egy év alatt 50 százalékkal növelte a vagyonát Mészáros Lőrinc, de majdnem teljesítette ezt a miniszterelnök veje, Tiborcz István is. Akadt, aki náluk is jobban szerepelt: dupláztak Schmidt Máriáék és az állami propagandát közvetítő kommunikációs cégcsoport tulaja is - írja a  24.hu.

Egyáltalán nem gyötörte meg a tavalyi rekordinfláció a leggazdagabb magyar üzletembereket, sőt a top 100 egy év alatt 1400 milliárd forinttal, 18 százalékkal növelte a vagyonát. Ha figyelembe vesszük a pénzromlás tavalyi mértékét, akkor reálértéken csak hajszállal gazdagodtak ugyan, viszont egyre jobban koncentrálódik a vagyon. A Szakonyi Péter szerkesztette 100 leggazdagabb című, ma megjelent kiadvány gazdaglistáját a felcsúti Orbán-bizalmas,

Mészáros Lőrinc immár 990 milliárd forinttal vezeti, a becslések szerint egyetlen év alatt 50 százalékkal növelte vagyonát.

Már az is valószerűtlen volt, hogy tíz év alatt 660 milliárdot hozott össze a gázszerelőből lett mágnás, de ehhez egyetlen év alatt újabb 330 milliárdot pakolt hozzá.

A nagy ugrás részben a tőzsdén jegyzett Opus Global Nyrt.-nek köszönhető, a részvényárfolyam ugyanis megháromszorozódott, de a meghatározó tétel a második legnagyobb magyar pénzintézet, az MBH Bank Nyrt., amely felerészben Mészároshoz köthető. A birodalom a turizmustól az agráriumig szinte a gazdaság minden területét átszövi, és olyan hosszú távú bevételtermelő üzlet is a része, mint a gyorsforgalmi úthálózat 35 éves koncessziója. A terjeszkedés ráadásul külföldön is folytatódik, tavaly például Mészárosék megszerezték Bosznia legnagyobb cementgyárát.

Az első tíz helyen amúgy nagy mozgás nem történt, helyet cserélt egymással a mostanában Lengyelországban terjeszkedő ingatlanmogul és az AutoWallisszal karriert csináló Veres Tibor, illetve Gattyán György. Utóbbinak továbbra is jól megy a felnőtt tartalmat előállító honlapja, saját bevallása szerint napi 1,5 millió eurót (közel 600 millió forintot) hoz.

Bekerült az első tízbe Garancsi István, akinek Market Építő Zrt.-je olyan óriási építkezések részese, mint a kínai CATL debreceni akkumulátorgyár – a kiadványban 200 milliárdra teszik a rendelésállományt –, az ugyancsak debreceni BMW autógyár, nem beszélve a saját tulajdonában álló BudaPart óriásberuházásáról, aminek végösszege több mint 600 milliárd forint. A portfólió része az öt fővárosi kaszinókoncesszió is – amiben Habony Árpáddal üzlettársak –, de két vidéki kaszinója is ontja a nyereséget elméletileg 2056-ig.

A 100 leggazdagabb üzletember becsült vagyona (milliárd forint, zárójelben a múlt évi vagyon):

Mészáros Lőrinc 990 (660)
Csányi Sándor 700 (610)
Felcsuti Zsolt 486 (460)
Veres Tibor 422 (320)
Gattyán György 398 (366)
Szíjj László 300 (280)
Jellinek Dániel 295 (276)
Széles Gábor 238 (208)
Garancsi István 172 (133)
Kasza Lajos 163 (147,5)

Mészáros Lőrinc: az elmúlt 32 év munkájával jutottam el idáig

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport alapító-tulajdonosa azt mondja nem versenyez Csányi Sándorral, hogy melyikük az ország leggazdagabb embere. A felcsúti nagyvállalkozó beszélt arról is, hogy mennyire intenzív a kapcsolata Orbán Viktor miniszterelnökkel, és mit szól Magyar Péterhez. 

Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere az Indexnek mesélt arról, hogy barátság fűzi Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ami a bizalmon alapszik, mivel mind a ketten külön utakon járnak. Nem egyszerű összehozni vele egy találkozót, mert mindkettejüknek rengeteg elfoglaltsága van. „A mi kapcsolatunk barátság, ami a bizalmon alapszik, de külön úton járunk, hiszen a miniszterelnök úr 1989 óta politikus, én pedig 1992 óta vagyok vállalkozó. Ebben tettem egy kis kitérőt, hisz 2011-től majdnem két cikluson át polgármester voltam Felcsúton, igaz, a gazdasági tevékenységemet akkor sem adtam fel, amikor szolgáltam a településemet. 

A gazdasági fejlődésem nem két nap alatt történt meg, hanem az elmúlt 32 év munkájával jutottam el idáig” – fejtegette a volt felcsúti polgármester. 

Az interjúban Mészáros Lőrinc kitért Magyar Péterre is

„Bár a bankunkban felügyelőbizottsági tag volt, Magyar Pétert én személyesen nem ismerem, nem is avatkozom bele az ügyeibe. A nevét is csak onnan ismertem, hogy Varga Judit volt férje. Ő a politikai színpadon van, én a gazdasági életben élek, nincs közös pontunk. Ha valakinek én vagyok a témája, azt nem veszem támadásnak, Pesty László esetében sem, aki egyébként egy vicces ember. Lehet, hogy nekik ez a dolguk, hogy a köz érdeklődését fenntartsák, nekem meg az, hogy a vállalataim minél sikeresebbek legyenek” – mondta Mészáros Lőrinc. 

Ami a házasságát illeti, Mészáros Lőrinc előzékenyen elárulta, jól és kiegyensúlyozottan működik. Ha Várkonyi Andrea kér tőle tanácsot, akkor hallgat rá, ha elmondja, mit gondol egy megoldandó feladatról, ami a felesége által koordinált vállalkozásoknál adódik. Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy sokan Orbán Viktor strómanjának tartják vagy éppen felcsúti gázszerelőnek, de humoristák és karikaturisták is rendszeresen foglalkoznak vele. „Egy munkahelyen is van beszólás, cinizmus, viccelődés, ez azzal együtt sem visel meg, hogy kicsit nagyobb játszótéren játszom. Sőt, néhány mém kifejezetten vicces, amibe az interneten belebotlik az ember. Némelyiken jót nevetek én is, de az energiáimat sokkal inkább a munka köti le, a fejlődés, a tervezés, a stratégiaalkotás” – válaszolta erre Mészáros Lőrinc.