Mészáros Lőrinc külföldi terjeszkedése kiemelt kormányzati cél

Vadai Ágnes a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő vállalat hiteleiről kérdezte Szijjártó Pétert. A külügyminiszter másra váaszolt. 

2023. szeptember 29., 11:33

Szerző:

A Demokratikus Koalíció politikusa intézett kérdést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez. Vadai Ágnes feltette kérdéseit: 

Mekkora kormányzati hitelt kapott a Talentis Group Zrt. a Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásához? Mekkora kormányzati hitelt kapott a Talentis Agro Zrt. Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő megvásárlásához? Mekkora Eximbank hitelt kapott a Talentis Group Zrt. Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásához? Mekkora Eximbank hitelt kapott a Talentis Agro Zrt. Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő megvásárlásához?

A kérdésekre Magyar Levente írt választ: 

Kiemelt kormányzati cél, hogy minél több magyar vállalat meg tudjon jelenni hazai tevékenysége mellett a külpiacokon is. A hagyományosan szoros kapcsolatrendszerre tekintettel természetes folyamat, hogy a magyar vállalkozások esetén a piacbővítés elsődleges célterülete a Kárpát-medence és a nyugat-balkáni régió.”

Vadai Ágnes korábban már korábban is nekifutott a kérdésnek, azonban Magyartól már akkor sem kapott érdemi választ arra, hogy mekkora kormányzati segítséggel terjeszkedik Mészáros Lőrinc Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban. Szerinte az államtitkár akkor sem tudott válaszolni, ám egy komplett termelési jelentést adott le. A Talentis Group Zrt. és a Talentis Agro Zrt. jelentős külföldi bevásárlásokat hajtott végre. A Talentis Group Zrt. Bosznia-Hercegovinába terjeszkedik tovább, a cég egy cementgyárat vásárol. A Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról. A Talentis Agro adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve exportőre megvásárlásáról – számol be a 24.hu.

(Kiemelt képünkön Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa és felesége, dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke a Mészáros-csoport támogatásával 2020-ban létrejött High-Tech Suli program keretében szervezett szakmai konferencián Budapesten 2023. szeptember 28-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A járműipar komoly nehézségekkel küzd, amiből következően szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz elhalasztaná a hatalmas méretű gyárberuházását, egyesek pedig tényként kezelik, hogy a cég már le is tett arról, hogy megduplázza hazai gyártókapacitását.