Nagyon magas szintről kezdeményezték a Gattyán György elleni büntetőeljárás megszüntetését

A Gattyán György elleni büntetőeljárás megszüntetését csak nagyon magas szintről kezdeményezhették. Olyan magasról, amilyenről Varga Judit beszél Magyar Péter felvételén, amikor azt mondja, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Völner-Schadl ügy irataiból.

2024. június 17., 13:11

Szerző:

A NAV volt nyomozó őrnagya, Tiszolczi Lajos arcát-nevét vállalva mesélte el a Partizánnak, hogy szerinte miként avatkoztak be a politika legmagasabb szintjéről a Gattyán György elleni nyomozásba, és ez milyen következményekkel járt a NAV vezetésére, valamint a saját munkájára, sorsára nézve – számol be róla a 444.

Így úszta meg Gattyán György

2021 nyarán példátlan tisztogatás zajlott le a NAV élén. Kirúgták az elnököt, a bűnügyi főigazgatót és helyettesét, illetve még pár középvezetőt. Ugyanebben az időszakban, augusztus 3-án a NAV egyesített két, Gattyán György és társai ellen zajló büntetőeljárást. Bár a hivatalos protokoll szerint mindig a korábbi ügybe egyesítik a későbbit, ebben az esetben mégis egy 2015-ös, jóval kisebb horderejű ügybe egyesítettek egy 2012-est. A 2012-es ügyben Gattyánékat 19,4 milliárd forintos adócsalással gyanúsították.

Bár a Gattyán-ügy volt az egyik legnagyobb elkövetési értékű, egyben legkiterjedtebb nyomozás a NAV-nál, ahol vélhetően vádemelési javaslatra készülhettek, két hónappal az egyesítést követően a büntetőeljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Az ügyön dolgozókat ez teljesen váratlanul érte.

Tiszolczi, aki 2018-ban kapcsolódott be a Gattyán-nyomozásba, elmondása szerint a fejcserék után egyre különösebb utasításokat kapott új főnökeitől, akik kizárólag a Gattyán-ügyről kérdezték. Elkérték az összes korábbi jelentése eredeti példányát, majd megkérdezték, hogy van-e más, amit addig nem írt le.

Mint írják, az őrnagy egy kiegészítő jelentésben leírt egy két forrás által megerősített értesülést: három rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy, akik közül kettő széles körben ismert, közbenjárt az ügy megszüntetése érdekében.Tiszolczi a Partizánnak azt mondta, hogy ha ez a három ember nem kapcsolódik be az ügybe, a NAV szerinte folytatta volna a nyomozást a Gattyán-ügyben.

A NAV volt nyomozó őrnagya azt mondta a Partizánnak, hogy a büntetőeljárás megszüntetését csak nagyon magas szintről kezdeményezhették. Olyan magasról, amilyenről Varga Judit beszél Magyar Péter felvételén, amikor azt mondja, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Völner-Schadl ügy irataiból.

Főnökei a kiegészítő jelentés átadása után már csak szóban kommunikáltak Tiszolczival a Gattyán-ügyről, és egyedül arra voltak kíváncsiak, hogy honnan származnak az információi, kitől értesült a három személy szerepéről. Tiszolczit és a Gattyán-nyomozáson dolgozó többi kollégáját leszedték az ügyről.Az új rendszerben szerinte kialakult az öncenzúra gyakorlata: a nyomozók, mielőtt magas befolyású emberekre esetleg kínos információkat iktattak volna a nyomozati anyagba, informálisan megérdeklődték, hogy továbbléphetnek-e.

Az őrnagy közben mindinkább ellehetetlenült a munkahelyén: nem kapott érdemi feladatokat, távol tartották a megbeszélésektől, majd szerinte szabálytalan utasításokkal és más adminisztratív kellemetlenségekkel igyekeztek rábírni, hogy magától távozzon.

Így tették tönkre az ügyben nyomozó őrnagyot

Amikor állást ajánlottak neki az Integritás Hatóságnál, és átment a felvételin, felmondott a NAV-nál. Aztán az állásajánlatot indoklás nélkül visszavonták, informálisan annyit közöltek vele, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent.Tiszolczi szerint a hozzá hasonlók, akik nem állnak be a sorba, feketelistára kerültek, és még az üzleti szférában sem tudnak elhelyezkedni, ahogy az vele később kétszer is megtörtént.

A teljes Partizán-interjú megtekinthető itt: 

(Kiemelt képünk: Gattyán György. Fotó: Karancsi Rudolf)