Szabadon engedték a holland kormányfő elleni támadás előkészítésével gyanúsított hágai tanácsost

A gyanúsítottat vasárnap vették őrizetbe, kedden pedig szabadon engedték, de a nyomozás folytatódik.

2021. szeptember 28., 16:30

Szerző:

Kedden szabadlábra helyezték Arnoud van Doorn hágai önkormányzati tanácsost akit vasárnap vettek őrizetbe Mark Rutte holland miniszterelnök elleni merénylet előkészítésének gyanújával – írta az MTI a holland lapok alapján.

 Hétfőn számoltunk be arról, hogy támadás, vagy emberrablás áldozata lehet a holland miniszterelnök Mark rutte. A sajtó arról számolt be, hogy Rutte különleges személyi védelmet kapott, mivel az illetékes hatóságok aggodalmai szerint a miniszterelnök támadás vagy akár emberrablás célpontja is lehet. A sajtóforrások szerint, a kormányfő közelében a Mocro maffia néven ismert bűnszervezethez köthető gyanús személyeket láttak feltűnni.

Az AD hírportál szerint Van Doornt, Az Egység Pártja iszlamista holland politikai csoprtosulás tagját azért tartóztatták le, mert vasárnap reggel Rutte közelben tartózkodott, és biztonsági emberei  úgy vélték, a férfi gyanúsan viselkedik. A De Telegraaf napilap pedig arról számolt be, hogy Van Doorn 2013-ban áttért a muzulmán hitre. A férfi korábban az iszlámellenes jobboldali Szabadságpárt tagja volt, mielőtt az Egység Pártjához csatlakozott volna. Ugyancsak 2013-ban letartóztatták azzal a gyanúval, hogy bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki egy újságírónak, továbbá közmunkára ítélték, mert kábítószert árusított fiataloknak. A férfi ügyvédje szerint Van Doornt "a bűnösség alapos gyanúja nélkül" tartották fogva.

(Kiemelt kép: Mark Rutte, a VVD párt vezetője a választás eredményeire reagál a hollandiai Hágában, 2021. március 17-én. Fotó: EPA | Bart Maat)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).