Több millió hamis euró lehet forgalomban

Érdemes ellenőrizni a nálunk lévő bankjegyeket!

2024. május 8., 12:49

Szerző:

Csaknem ötvenmillió euró értékben hamis ötveneurós bankhegyeket foglaltak le egy nápolyi gyárban, közölte az olasz pénzügyőrség kedden. Egy külvárosi gyárépületben razziáztak a nápolyi pénzügyőrök, és több nyomdagépet is lefoglaltak. A hatóságok hét embert vettek őrizetbe a pénzhamisító banda főnökével együtt – számol be az RTL.

Nápoly árnyékában a hírhedt Camorra szakosodott csoportja olyan hibátlanul sajátította el a bankjegygyártás mesterségét, hogy még bűntársaik sem tudták észrevenni a hamisítványt – írja a Medium.com.

Az eredeti ötveneurós bankjegy szinte tökéletes másolatát hamisították nagyüzemben

Az olasz pénzügyőrség kommandója kedden kora reggel tört be a Nápoly kerületének számító Ponticelli egyik gyárépületébe, ahol nagyüzemben hamisították a bankjegyeket.  Hét embert vettek őrizetbe. A hatóság szerint egy hetvenéves, büntetett előéletű nyomdász a hamisítók főnöke. A lefoglalt hamis pénz értéke 48 millió euró volt, azaz csaknem egymillió hamis ötveneurós bankjegyet találtak raklapokon. A hamisításhoz használt gépekben további nyolcvan ív papírt találtak, melyek mindegyikével tizenkét bankót tudtak előállítani.

A hamisítók a Napoli Group (Nápoly csoport) néven ismert bűnbanda tagjai. Ponticellibe áprilisban költöztek, azóta a hatóságok megfigyelés alatt tartották őket.  A hamisítók megállás nélkül dolgoztak: mind a heten turnusokban álltak a gépek mellett, amiket soha nem állítottak le. A rendőrségi razzia idején is ketten aludtak, a többiek pedig dolgoztak. A pénzt az épületből furgonokkal szállították el. Arról nem közöltek becslést az olasz pénzügyőrök, hogy hány darab hamis ötveneurós kerülhetett korábban forgalomba. A banda professzionális gépeket használt a pénznyomtatáshoz, és rendkívül jól szervezett volt: külső személyek vitték a hamisítóknak az ételt, így nem kellett soha elhagyniuk az épületet.

Tavalyi is több millió hamis eurót foglaltak le az olasz hatóságok 

Tavaly júniusban tíz ember vettek őrizetbe a nápolyi hatóságok – írja az AgenziaNova. A csoport állítólag stabil csatornahálózatot vett igénybe az előállított hamis bankjegyek értékesítésére, finanszírozókat, támogatókat és alanyokat, akik fizikailag foglalkoztak a hamis pénz szállításával. A nyomozás során az egyik futárt bűncselekmény elkövetése miatt tartóztatták le, miközben 37 804 darab 50 eurós „Európa” sorozatú bankjegyet vitt magával, amelyet nem sokkal korábban vittek el a hamisító otthonából. Ez a pénzverde, több mint 5 millió hamis eurót (ebből 1,9 milliót lefoglaltak) bocsátott forgalomba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.