A holland sajtó szerint támadás vagy emberrablás célpontja lehet a miniszterelnök

Mark Rutte közelében a Mocro maffiához köthető személyeket láttak feltűnni.

2021. szeptember 27., 12:12

Szerző:

Megerősítették Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő biztonsági kíséretét, mivel az érintett szervek aggodalmai szerint a miniszterelnök támadás vagy akár emberrablás célpontja is lehet – írta az MTI. A De Telegraaf című holland napilap magát megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Ruttét a Királyi és Diplomáciai Biztonsági Szolgálat (DKDB) speciálisan kiképzett rendőrei védik, mert közelében a Mocro maffia néven ismert bűnszervezethez köthető gyanús személyeket láttak feltűnni.

A Mocro maffia Hollandiában és Belgiumban tevékenykedő – marokkói, antillai és holland származású bűnözőkből álló - bűnszövetkezet, amely elsősorban kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik. Rutte közismerten kerékpárral, sőt néha gyalog jár munkába. Saját szolgálati autója nincs, biztonsági okokból rendszeresen cserélődő autókkal viszik a találkozókra országszerte. A sajtó megkeresésére hivatalosan sem a nemzeti ügyészség, sem a kormány információs szolgálata nem nyilatkozott a kormányfő megerősített személyi biztonságával kapcsolatban, csupán annyit közöltek, hogy ilyen témáról soha nem adnak ki információkat.

(Kiemelt kép: Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője szavazni érkezik Hágában a holland parlamenti választások harmadik napján, 2021. március 17-én. A koronavírus-járvány miatt a választásokat széthúzták három napra Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Bart Maat)