Alacsonyan átoltott területeken terjed a delta variáns

A delta variáns sok országban üti fel a fejét.

2021. augusztus 18., 17:48

Szerző:

A koronavírus delta variánsa az alacsonyan átoltott területeken fertőz leginkább világszerte – közölték szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői, írja az MTI. „A delta variáns sok országban üti fel a fejét, még olyanokban is, amelyekben országos szinten magas az átoltottság aránya, azonban valójában azokon a területeken terjed, ahol alacsony az átoltottság és korlátozottan vagy következetlenül tartják be a közegészségügyi és társasági intézkedéseket” – jelentette ki a WHO online sajtótájékoztatóján Maria van Kerkhove, az ENSZ egészségégügyi szakosított szervezetének járványügyi szakértője.


A védőoltások egyértelműen megelőzik a delta variáns okozta betegség súlyos formáit, illetve a haláleseteket – tette hozzá a WHO tudományos főtanácsadója. Szumija Szvaminátán azt is kijelentette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem utalnak arra, hogy emlékeztető oltásra lenne szükség. Bruce Aylward, a WHO tanácsadója szerint a két adag védőoltásban részesültek emlékeztető oltása előtt világszerte a legsérülékeny embereket kellene ellátni két védőoltással, „amitől még nagyon messze vagyunk”.

(Kiemelt kép:Orvosi műszerek az Ochsner Egészségügyi Központban a Louisiana állambeli Jeffersonban 2021. augusztus 11-én. Az új koronavírus delta variánsával megfertőződött betegek száma folyamatosan nő és telítődnek a kórházak az olyan államokban, mint Louisiana, ahol alacsony az átoltottság. MTI/AP/Stacey Plaisance)