Visszautasította a magyar vádakat Ukrajna

Ukrajna szerint jogosan korlátozzák az olajszállítást Magyarország és Szlovákia felé.

2024. július 27., 11:23

Szerző:

Nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó kőolajszállítási korlátozás – idézte az MTI az ukrán elnök tanácsadóját, azután, hogy Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón a békepárti Szlovákia és Magyarország megzsarolásának nevezte az ukrán lépést. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Ukrajna célja, hogy a két ország hagyjon fel tűzszünetet követelő, békepárti politikájával. Mihajlo Podoljak a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte Magyarország és Szlovákia nem annak érdekében cselekszik, hogy béke legyen Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára. 

A magyar álláspont szerint viszont Ukrajna megsértette az ország és az EU viszonyát meghatározó társulási megállapodást a Lukoilt érintő korlátozással. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János felvetette, hogy a kijevi lépés a világkereskedelmi szervezet (WTO) szabályainak és az energiacharta rendelkezéseinek megsértését is jelentheti. 

Az Európai Bizottság szerint nem problémás Ukrajna lépése

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolaj-szállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – idézte Olof Gillt, az Európai Bizottság illetékes szóvivőjét az Infostart. Gill közölte azt is, hogy a bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozásának nincs közvetlen hatása az Európai Unió olajellátására.

„Nem áll fenn közvetlen probléma a két érintett ország esetében sem, mivel mindkét országnak 90 napos tartaléka van, az EU szabályozásoknak megfelelően. Az Európai Bizottság most olyan megoldást keres, amely minden félnek megfelelő” – tette hozzá az uniós szóvivő.

Így is érkezik orosz olaj

Magyarország kőolajimportja évi hatmillió tonna, ennek kétharmada Oroszországból érkezik. Ennek a négymillió tonnának a felét a Lukoil biztosítja. A Lukoil olajának elmaradása elvileg okozhatna ellátási gondot, ám a gyakorlatban a Barátság kőolajvezetéken érkező olaj mennyisége nem csökkent – írja a Telex. Magyarországnak a Rosznyefttyel is van hosszútávú szerződése, azt a céget nem érinti a kijevi korlátozás, így onnan is hívhat le további kőolajat a Mol. Igaz, azt nem tudni, hogy ebben az esetben eltérő árat kell-e fizetnie, jegyezte meg Gulyás.

(Képünk illusztráció, forrás: REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)