Egységesen támogatja a NATO Ukrajna csatlakozását

Orbán Viktor is aláírta az egyezményt, amiben a NATO Ukrajna csatlakozását támogatja. 

2024. július 11., 11:47

Szerző:

Jövőre mintegy 40 milliárd eurónyi támogatásra számíthat Ukrajna a NATO-tagállamok részéről, hogy fokozni tudja védelmi képességeit az Oroszország ellen zajló háborúban. Bár a katonai szövetség washingtoni csúcstalálkozójának végén kiadott nyilatkozatban konkrét dátum nem szerepel, a tagországok egységesen támogatják Ukrajna csatlakozását – írta meg a Telex a BBC tudósítása alapján. 

Az Orbán Viktor által is aláírt nyilatkozatban szintén szerepel, hogy továbbra is Oroszország jelenti a legfőbb biztonsági kockázatot a szövetségre nézve. A NATO-tagországok azt is kijelentették, hogy Kína érdemi részt vállal Oroszoroszág háborús törekvéseinek előmozdításában, ami az eddigi legélesebb kritika Pekinggel szemben. A kínai vezetés azzal reagált erre, hogy felszólította a NATO-t, hagyjon fel a Kínával való fenyegetéssel, valamint a konfrontációval és rivalizálással.

A NATO újabb katonai segítséget ad Ukrajnának

A NATO újabb katonai segélye elsősorban az ukrán légvédelem megerősítését, illetve az F–16-os vadászgépek beszerzését és üzemeltetését célozza. Antony Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy a nyár folyamán megérkeznek Ukrajnába a Dániából és Hollandiából származó F–16-osok, pontos dátumot azonban nem közölt. A felek egyúttal megállapodtak abban is, hogy új egységet hoznak létre az Ukrajnának szánt segítségnyújtás és a katonai kiképzések koordinálására.

A közös nyilatkozat szerint ezek az intézkedések az egyes tagok segélyvállalásaival együtt "hidat képeznek Ukrajna NATO-tagságához". A nyilatkozat egyben elismerte Ukrajna eddig tett lépéseit a szükséges demokratikus, gazdasági és biztonsági reformok terén, de kiemelte, hogy a hivatalos tagsági meghíváshoz minden feltételnek teljesülnie kell. “Miközben Ukrajna folytatja ezt a létfontosságú munkát, továbbra is támogatni fogjuk a teljes euro-atlanti integráció felé vezető visszafordíthatatlan útján, beleértve a NATO-tagságot is” – fűzték hozzá a közleményben.

A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki a világ vezetői közt először találkozott Keir Starmerrel, az Egyesült Királyság új miniszterelnökével. Starmer biztosította Zelenszkijt, hogy brit részről a kormányváltás után sem lesz változás az ukrán háborús erőfeszítések támogatásában.

(Képünkön Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a NATO 75. találkozóján Washingtonban, 2024. július 10-én. Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP)