Történelmi vereség a brit választáson: elbuktak a konzervatívok, a Munkáspárt nyert

A 2010 óta hatalmon lévő konzervatívok elvesztették a választást Nagy-Britanniában. Rishi Sunak elismerte a Munkáspárt győzelmét.

2024. július 5., 09:13

Szerző:

Csütörtökön történelmi vereséget szenvedtek Nagy-Britanniában a 2010 óta hatalmon levő konzervatívok. Rishi Sunak miniszterelnök elismerte a vereségét, miután a választókerületek kétharmadában már eredményt hirdettek. A péntek reggeli részeredmények alapján a Munkáspárt elérte a többséghez szükséges 326 képviselői széket: jelenleg 376 mandátumuk van a brit parlament 650 fős alsóházában, de ez a szám várhatóan még nőni fog – írja a 24.hu.

A BBC legutóbbi mandátumbecslése alapján

a toryk 144,
a Munkáspárt 410,
a Liberális Demokraták 58,
a Skót Nemzeti Párt 8,
a Reform UK 4,
a Plaid Cymru 4
és a Zöldek 2 mandátumot szereztek az idei választáson.

14 évnyi konzervatív regnálás után nyert a Munkáspárt


A Konzervatív Pártnak az előző ciklusban 365 képviselője volt a Westminsterben, most harmadannyi székkel számolhatnak. Ez lehet a párt modernkori történetének legnagyobb veresége: ez eddig negatív csúcsot az 1906-ban elért eredményük jelenti, amikor 156 mandátumot szereztek. Eközben az idei munkáspárti siker Tony Blair 1997-es eredményéhez mérhető, amikor is 418 széket szerzett a baloldal.

Az ország következő miniszterelnöke Keir Starmer lesz.

A Munkáspárt vezetője győzelmi beszédében azt mondta, az emberek a változásra szavaztak, és „itt az ideje, hogy elhozzuk nekik azt”. „Megcsináltuk, a változás most kezdődik” – mondta Starmer, aki szerint az ország 14 év után visszakapja a jövőjét.

Sunak szerint a britek „kijózanító ítéletet” mondtak a konzervatív kormányokról, amiből van mit tanulni. A leköszönő miniszterelnök elárulta, hogy telefonon gratulált Starmernek, az eredményeket pedig bővebben csak azután fogja értékelni, hogy visszatért Londonba.

Pénteken kora reggelre kiderült az is, hogy az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter elvesztette képviselői mandátumát. Eközben a brexit szellemi atyja, Nigel Farage hét sikertelen próbálkozást követően, idén először bejutott a parlamentbe.

(Kiemelt képünk: Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője beszédet mond a győzelmi gyűlésen a londoni Tate Modernben 2024. július 5-én kora reggel. A brit Munkáspárt az országgyűlési választások megnyerése után hatalomra került, miután átlépte a 326 fős küszöböt, ami a munkáspárti többséghez szükséges az alsóházban. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)